Подмладяване с преливане на млада кръв

Преливане на кръв от млада мишка на по-стара, е помогнало за възстановяване на паметта и мускулен растеж у последната, показват серия от нови експерименти.

Преливане на кръв от млада мишка на по-стара,  е  помогнало за възстановяване на паметта и мускулен  растеж у последната, показват  серия от нови експерименти.Преливане на кръв от млада мишка на по-стара,  е  помогнало за възстановяване на паметта и мускулен  растеж у последната, показват  серия от нови експерименти. Проучванията, извършени от две групи учени от Станфордския и Харвардския университет, откриват нови пътища за лечение на различни заболявания, свързани с възрастта: от болестта на Алцхаймер до инфаркт.

Експертите очакват в бъдеще дори да минат и без кръвопреливане, ако разберат механизма на подмладяване на старите организми.

В статии, публикувани в списанията Nature Medicine и Science, се приема, че подмладяващите агенти, въстановяващи мускулните и нервните клетки,  циркулират в кръвта на млади животни , но с възрастта спират да се възпроизвеждат.

Експериментите, извършени от двете групи от експерти, се базирали на една проста идея: нека да прелеем кръв на  старата мишка, взета от млада, и да видим какво ще стане.

„Ние преляхме на  старата мишка млада кръв и проверихме дали е станала по-умна. Оказа се, че след кръвопреливането старото животно започнало да  намира изход от лабиринта с пъргавината и ловкостта на младото“.

– Тони Уис – Корей , професор по неврология в университета Станфорд

Проверката показала, че младата кръв е въздействала на  хипокампуса, частта от мозъка, която се използва за навигация и ориентация. Хипоталамусът е важен не само за гризачите, които го използват за правене на дупки, но и за хората. Той, в частност, им помага да се ориентират в непозната местност и да запомнят ориентири.

Професор Уис – Корей признава, че експериментите могат да бъдат асоциирани с  граф Дракула и дори с Франкенщайн .

„Нападението на някой в тъмното за да му бъде изпита   кръвта няма да помогне  за подмладяване. Но кръвопреливане , направено от опитни професионалисти, може да доведе до положителни резултати“.

– Тони Уис – Корей , професор по неврология в университета Станфорд

Учените вече са се обърнали към федералното правителство на САЩ за получаване на разрешение за извършване на експерименти с кръвопреливане на хора, с цел лечение на болестта на Алцхаймер. Ако експериментите се окажат успешни, много възрастни хора ще получат шанс за втора младост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *