Масово измират пчелите в силистренско

pcheliМасово измират пчелите в района на силистренското село Зафирово, съобщи БНР. Стопаните подозират, че насекомите са отровени от препаратите за растителна защита, с които са пръскани близките ниви. Около 20 пчелари в Зафирово отглеждат близо 1000 пчелни семейства, обясни участъковият ветеринар, доктор Димитър Ангелов. През последните десетина дни насекомите масово умират:

В цялото село, даже съседните села много пчели по земята, просто излезли на полет, върнали се, падат, дезориентирани с разперени крилца, не могат да се върнат в пчелните семейства и по този начин умират много пчели. Тези дни не можем да изпратим изследване, по простата причина, че са почивни, но, при първа възможност, ще изпратим изследвания за да се констатира каква е историята на заболяването.

Според пчеларите най вероятната причина за измирането на пчелите е препаратът, с който са пръскани нивите с рапица:

Допускаме, че може да се пръскани с някакъв  инсектицид, който да е с удължен терапевтичен срок и от там насетне да са нанесли поражения на пчелите, но сега е само въпрос на прогноза. Единствено като пуснем изследвания ще можем да кажем окончателно какво е.

Стопаните са сигнализирали Агенцията по храните, но от там само са издали констативен протокол за ситуацията. Те настояват за по-качествен контрол от страна на институциите по използването на препарати за растителна защита от земеделските производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *