restartЧовек за една минута мига средно от 15 до 20 пъти. Смята се, че мигането е  механизъм, необходим за  да се овлажнява роговицата. Само че  роговицата не се нуждае  толкова често  от овлажняване – за нормалното  и функциониране стигат и седем мигания. А така хората прекарват в примигвания  около 10 % от времето, през което са будни.

Неврофизиолози от университета в Осака, под  ръководството на Taмами Накано предположили, че такова често мигане може да се обясни с факта, че мозъкът се нуждае от някакъв вид „рестартиране “ – така той по-лесно се превключва от един обект към друг, „изчиствайки“ текущото си състояние.

Интересното е, че  хората мигат в  абсолютно определени моменти – като например по време на пауза в речта на оратора или след края на абзаца, докато чете, с други думи,  мигането се случва между значими, “ логически завършение“ събития.

Мигането помага за „рестартиране“ на текущото състояние на вниманието в невронната мрежа, разположена в онази част на мозъка, отговорна за разпознаване на обекти, както и превключване на вниманието от един обект към друг, понякога по-малко значим.

Предположението било проверено експериментално: група  доброволци гледали комедийното шоу „Мистър Бийн“, а учените по това време наблюдавали активността  на невронната мрежа с помощта на скенер. Когато по време на някоя сцена хората мигали, мозъците им за част от секундата минавали в „пасивен режим“, а активността на невронната мрежа драстично намалявала – скенерът отчитал спад в притока на кръв в свързаната с това част на мозъка по време на мигането.

Причините,  защо за превключване на вниманието мозъкът използва този начин , остават неясни. Изследователите продължават да проучват този въпрос и планират да поставят редица други експерименти, за да разберат отговора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.