Има ли по-лицемерен празник от Първи май?

hqdefaultПо-старите си спомнят как преди 1989 г. на Първи май площадите се изпълваха с хиляди трудещи се, които под лицемерните усмивки на комунистическите си ръководители, още по-лицемерно размахваха приветливо малки знаменца и хорово повтаряха лицемерни лозунги.

Защото всъщност една малка част от хората наистина работеха, докато партийните секретари пишеха донос след донос, задиряха красивите жени, и вземаха безумни заплати, ей така, за нищо. Голяма част от тях сега са капиталисти. Но тогава  Никой не смееше да каже нищо, защото … Знаете защо.

Днес също е Първи май. Е, няма манифестация. И не се налага лицемерие. Медиите услужливо разказват всеки път, че заплатите са ниски, защото българите работят малко и …неефективно. Ако това беше така, щяха ли едрите капиталисти у нас да имат по няколко коли, мезонети, апартаменти и децата им да учат само в чужбина? И всичко това заради ниската ефективност на трудещите се? Да бе…

Но какво се е променило? Идват и някакви избори. За евродепутати. Които след като влязат в европарламента,  само за един месец  ще получават толкова, колкото е няколкогодишната пенсия на човека, викал (лицемерно)  по площада „Да живее БКП! Да Живее КПСС! Вечна слава! „.

Честит Първи май!

2 thoughts on “Има ли по-лицемерен празник от Първи май?

  1. Има. Денят на независимостта

  2. Ден за протест срещу експлоатацията на работниците, и в памет на жертвите борещи се срещу експлоатация на работниците. Но сега в България няма индустрия, и много индустриални работници няма, но има безработица и нула сигурност. Преди 100 години, всеки работник е могъл да се върне при роднините си на село, и стачката е била едно приключение, поне за половината. Стачки е трябвало да се правят в НРБ, макар, че днешните хора малко знаят за социализма, той се променя след 1969 година, правят се нови конституции и умишлен застой. http://bg.wikipedia.org/Булгарреноwiki/
    http://alexanderbtodorov.com/2013/12/15/social-security-norway/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *