Йовчев: ГЕРБ трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота

Това, което видяхме в Розово, не отразява цялостно нагласите и ситуацията в Българското общество. Мисля, че реакцията спрямо бежанците, които се настаниха там, в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански.

Това заяви в Бургас вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на журналистически въпрос. Йовчев обясни, че след като получат статут от Агенцията по бежанците, тези хора са с всички права на постоянно пребиваващи български граждани на територията на България. „Те могат да се движат свободно, да започнат работа. Имат право на социално подпомагане. От тази гледна точка всички действия, които бяха предприети, за да не им бъде позволено те да се заселят на това място, нарушават техните права“, каза вицепремиерът.

„Бих се обърнал към правозащитните организации в България , към неправителствените организации, които развиват дейност в тази насока – да обърнат внимание именно на този случай, а не да търсят проблеми там, където ги няма“, подчерта Йовчев.

Вицепремиерът отбеляза неадекватната реакция както на местната власт, така и на някои от политическите сили.

„Изключително съм изненадан от докладната записка, с която кметицата г-жа Георгиева е сезирала Областната дирекция на вътрешните работи“, изтъкна Йовев. Той цитира текст от нея, според който „село Розово е едно от най- чистите от етническа принадлежност села в община Казанлък“.

„Това е изключително притеснително – представител на местната власт да говори за етническа чистота. Това е нещо, което не мога да го приема под каквато и да е форма. Не знам до каква степен действията на кметицата не са довели до тези протести. Аз съм дълбоко убеден, че българският народ не е такъв“, категоричен беше Йовчев.

В тази връзка вицепремиерът коментира и декларация на ГЕРБ, която според него е изключително неадекватна. Йовчев отбеляза, че няма решениe на Агенцията по бежанците за настаняване на бежанци в района на град Казанлък. „Въобще не може да говорим за принудително заселване. По закон тези хора можеха да се заселят там. Отговарят на абсолютно всички изисквания“, добави още Йовчев.

„Трябваше да има декларация от ГЕРБ, но в тази декларация трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота“, изтъкна Йочев.

One thought on “Йовчев: ГЕРБ трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота

  1. Поддържам виждането, че Розово трябва да остане етнически чисто и незаразено от мангали. Браво на хората изгонили бежанците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *