метеорУчените предполагат, че  съществува  пояс от тъмна материя в нашата галактика. Тъмната материя може, като прашка, да захвърля метеори към Земята , причинявайки катастрофи от типа на тази, която е довела  до края на ерата на динозаврите . Това се казва в ново проучване на изследователите от Харвардския университет Лиза Рандал (Lisa Randall) и Матю Рис (Matthew Reece).

Учените предполагат, че тънък, плътен диск от тъмна материя , с дебелина от около 35 светлинни години , се намира в централната равнина на Млечния път, който минава през галактическия звезден диск. Слънцето,  въртейки се около центъра на галактиката , се движи през тази плоскост вълнообразно.

Учените предполагат, че дискът с тъмната материя може да влияе върху орбитите на кометите във външната част на Слънчевата система, „захвърляки“ ги в посока към центъра. Това , от своя страна , може да доведе до сблъсъци на астероиди със Земята – такъв, който може да е сложил край на епохата на динозаврите .

В резултат на едно от предишните проучвания е изказана теорията, че метеоритната бомбардировка на Земята е циклична, а този цикъл е  около 35 милиона години. Учените смятат, че този цикъл има свой пусков  механизъм –  например звездата спътник на Слънцето – Немезида.

Randall и Райс изтъкват факта, че колебанията на  цикъла  съвпадат с периоди, когато Слънцето преминава през централната плоскост на Млечния път. По тяхно мнение , това предполага съществуването на хипотетичен „тъмен диск“

Учените са изследвали кратери с диаметър по-голям от 20 километра, които са се появили през последните 250 милиона години и сравнили резултатите с цикъла от 35 милиона години. Съвпадението е три пъти по-високо, отколкото ако се приеме случайния характер на тези кратери.

Учените отбелязват, че въпросът за съществуването или несъществуването на диск с тъмна материя може да се изясни от мисията на Европейската космическа агенция – Гея . Мисията, която излезе  в космоса през 2013 г., в бъдеще ще  състави точна триизмерна карта на звездите в  Млечния път , и по този начин може да  потвърди или отрече съществуването на „тъмен“ диск, който със своята гравитация влияе на движението на звездите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.