Новият американски изтребител не може да се скрие от руските и китайски радари

изтребителИзтребителят F -35, в който Пентагонът вижда бъдещето на своята авиация- има всички видове недостатъци , пише The Daily Beast. Но най-сериозният е, че всъщност изтребителят, не е   незабележим за нарастващия  брой   руски  и китайски радари. А да пречи на радарите  на врага той също не може.  Това означава , че Министерството на отбраната на САЩ е инвестирало стотици милиарди долари в изтребител,  който се нуждае от помощта на специален помощен самолет.

„През август на авиошоу близо до Москва, говорих с конструкторите на новата свръхмобилна радарна  система, с която в момента се въоръжава руската армия“ – пише авторът Бил Свитмън. Неин централен елемент  е напълно компютъризираната активна фазирана решетка с ширина  100 фута. Системата включва също така мощни  високочестотни радари, способни да  проследяват малки цели след откриването им.

А наскоро стана известно, че военноморските сили на САЩ са обезпокоени от новите китайски бойни кораби, носещи  радари от  клас 517M, които , според производителя , също са оборудвани с активна фазирана антенна решетка.

Всъщност нищо от това не означава, че стелт технологията е мъртва , и би било неразумно да се очаква, че играта на котка и мишка във въздуха е приключила, твърди авторът.

Източник : The Daily Beast

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *