„Дупка“ в IE застрашава половината компютри в света

Microsoft обяви, че е необходимо да се отстранят  уязвимостите  във версиите на Internet Explorer oт 6 до 11, които вече се използват за хакерски атаки. Това се посочва в съобщение на  Microsoft .

Според анализаторската компания NetMarketShare, тези версии на браузъра се  използват в  повече от половината настолни компютри в света.

Уязвимостта може да позволи на хакера да контролира напълно компрометираната система, включително и да променя настройките за достъп, да изтрива файлове, да инсталира вредни програми, или да  създава акаунти, които дават на атакуващия пълни права на потребител.

Експерти от StatCounter  изчисляват, че делът на потребителите, които са избрали тези версии на браузъра, е по-скромен – само 27,5% , което  също не е малко.

Microsoft обещават да предприемат необходимите мерки за защита на потребителите, които могат да включват актуализация на защитата.

Само че  компютри с операционна система Windows XP , няма да получат тази актуализация, защото компанията спря на 8 април поддръжката за тази ОС. Според експерти, в света 15-30 процента от компютрите все още са с XP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *