Made in China: Защо всичко се прави в Китай?

kitayЗамисляли ли сте се защо всички високотехнологични предприятия в Европа и Америка  прехвърлят производствените си капацитети в Китай? В същото време у дома тези компании предизвикват ужасна безработица, убивайки цели индустрии . Това обикновено се  обяснява с икономии, и казват,  че в Китай плащат смешни заплати, и в резултат продукцията крадено от 30думи е по-евтина.

А всъщност какъв процент от цената на хай-тек джаджите заемат заплатите на работниците на  конвейера? А и не само в Китай заплатите са малки, у нас да не би да са високи?

Друга версия : китайците са много трудолюбиви и изпълнителни. Също е невярно, увредените от  комунистическата пропаганда крадено от 30думи китайци са рядко неизпълнителни  и ако искате да получите резултати, трябва да ги следите изкъсо. Ето защо качеството на продуктите с марка Made in China е ниско, то може да се подобри само със строг контрол.

Така че, защо   Китай ?

Ето защо: в производството на всеки съвременен високотехнологичен продукт, се използват редкоземни метали. По-специално ,  най-малко 17 са в айпада: в литиево- йонната батерия на таблетите се използва лантан, в страничните магнити за закрепване на смарт крадено от 30думи капака  – сплав с неодим, в полираното стъкло на екрана се използва церий.

Сега най-забавната част : Китай произвежда 95-97 % от всички редки земни елементи на земята! И – финалния акорд : Китай не позволява експортиране на редкоземни елементи в чиста форма, а  само в готовите продукти, произвеждани в крадено от 30думи Китай.

Вече имате обяснение за китайския монопол върху производството на високотехнологични продукти. Как светът е успял да допусне такова крещящо неравновесие в икономическите отношения – ум не го побира. Създава се впечатлението, че светът се е събудил днес: американската компания  Molycorp и австралийската Lynascorp решиха да  започнат  собствено производство на крадено от 30думи редкоземни елементи едва в края на 2012 година.

Дори и ако успеят да създадат нещо, то едва ли ще  отговаря на производствените нужди : годишното потребление на редкоземни метали – е повече от 136 000 т , и този монопол устройва Китай.

Западът в обозримо бъдеще няма шанс да установи крадено от 30думи собствено производство на компютри, смартфони , таблети, музикални плейъри, GPS -навигатори , както и други високотехнологични играчки у дома си, а всъщност и извън Китай.

Съгласете се, тази информация дава един съвсем нов поглед към  властта в световната икономика. Китай  много здраво държи целия свят за гърлото.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment