Барак Обама между руската заплаха и китайското предизвикателство

Obama Abe-thumb-250x166-53555Украинската криза , опустошителната война в Сирия и задънената улица в Близкия изток не отвличат  вниманието на основната световна сила от  приоритетите и.  Изместването на центъра на тежестта на света в Азия е така бързо и необратимо , че все по- тревожните превратности в Стария свят са вторични по отношение на бъдещето, което все повече се определя от изтока, пише колумнистът на Le Figaro Пиер Русел в своя блог на сайта на изданието.

„Четиридневната азиатска обиколка, която Барак Обама започна в Япония – е урок по смирение за нас, европейците“ – казва авторът. “ Колкото и Русия да  стъпква правилата на международната игра в Крим, връщайки нашия континент в онези дни, когато граничните линии се променяха със сила , ние вече не сме в центъра на света“ – е принуден да признае той.

Въпреки това  по пътя на изток  Барак Обама не можа да избяга от последствията на украинския проблем: „Японците са основателно загрижени за това как той може да се тълкува в Пекин.  Ако Москва може да превземе Крим безнаказано, защо Пекин  да не действа в същия дух за изпълнение на териториалните си претенции в Китайско море? Разбира се, Украйна не е член на НАТО, а  Съединените щати и Япония ги свързва договор за отбрана. Въпреки това, новата американска тенденция да се избягват конфликтите едва ли може да успокои съюзниците“.

Мечтата на Владимир Путин за „Евразия“ под ръководството на Кремъл и надеждите, че Вашингтон ще се държи  с него като с равен, както  в дните на Студената война – е жалко копие на „китайската мечта“ за връщане към славните дни на Средното царство, издигната от Цзинпин, както и за създаването от  Съединените щати на  „нов тип отношения между великите сили“ – се казва в публикацията.

След края на Студената война балансът в света зависеше от гаранциите на доминиращата Америка, обаче, при появата на истински риск за  дестабилизация,  тези гаранции се оказаха изненадващо крехки.

„Как да се ограничи нарастващата мощ на потенциалните противници, как да се направи това по такъв начин, че да се успокоят приятелите без да се нагнетява напрежение? В Азия , както и в Европа , Барак Обама няма друга рецепта, освен да разчита още  повече на  способността на съюзниците,  да се предпазят сами“ – заключава Русел.

Източник : Le Figaro

One thought on “Барак Обама между руската заплаха и китайското предизвикателство

  1. Та то сега американците с какво вземат границите….с дупе ли и те със силата на фалшивите си смешни долари…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *