Американски учени разработиха климатичен лазер

klimatХората отдавна знаят как  да разпръскват облаци, когато трябва да се проведе парад, но да предизвикват дъжд и светкавици, до неотдавна можеха само шамани .

Съвместно проучване на изследователи от Университета на Централна Флорида и Университета на Аризона показва, че времето може да се промени и без да се налага „да се бият барабани“.  Американците са разработили метод, който позволява да се предизвикват  дъждове, като в небето се насочи мощен лазерен лъч, пише Raw Story .

Идеята за контролиране на времето с лазери не е нова. Преди три години за подобна технология говореха швейцарски физици. Американците твърдят, че са се научили да изчислят „далекобойността“ на лъча , неговата точност и сила.

Технологията предполага създаване в атмосферата на повече центрове на кондензация , където се събират водните капчици, след това формират  облаци. Появата на мълнии в облаците се дължи на  натрупването на заредени със статично електричество  частици .

На теория  тези частици могат да бъдат стимулирани с  лазер. Въпреки това, до неотдавна , идеята не можеше  да бъде осъществена поради факта, че лазерът бързо се разсейва в атмосферата . В Университета на Аризона са се справили с този проблем. Физиците са създали един вид светлинна  колба –  още един лъч , но с по-малка интензивност, който защитава основния от унищожение и го захранва с енергия.

Сега такъв лъч достига  2.5 m , а в близко бъдеще ще бъде създадена инсталация , което ще увеличи дължината му десетократно. От технологията се интересуват военните : Пентагонът е отделил за разработката на „климатичен лазер“ около 7,5 милиона щатски долара.

По-рано с идеята за контрол на времето с лазери , се занимаваха експерти от Израел. Физици от  Университета в Йерусалим предполагат, че лазерите могат да поемат функцията на космическото излъчване  и да създават облаци, влияещи върху климата на планетата. Оборудването те предлагат да се монтира в Тихия океан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *