Край на ерата на промяна

Reagan_and_Gorbachev_signing

“ Ние преживяваме края на  епохата на промяната от 1989 г., раздяла с илюзиите за епохата на мира,“ – пише журналистът Паул  Лендвай в  Der Standard . Новия обрат той свързва с действията на руското ръководство, подчертавайки, че мащабът на събитията все още не е  осъзнат във всички столици в света.

Лендвай  е съгласен с концепцията на  бившия ректор на Руската икономическа школа Сергей Гуриев , според която присъединяването на Крим и текущите събития в източната част на Украйна са „малка победоносна война“, с която Кремъл „отвлича“ руските граждани от мислите за  „икономическите трудности“ и “ затягането на коланите . “

Днес, 25 години след разпадането на съветския блок „има заплаха от нова ледена епоха в отношенията с Русия“, пише Лендвай. Русия „отново се смята за страна, от която идва заплаха “ – във всеки случай – на  две неотдавнашни конференции в Лондон и Принстън, „можеше, както се казва, с  кожата да се почувства, как  източноевропейските учени и политици се страхуват от последиците от инспирираната от национал-болшевиките  фантазия с опиянение от сила на руските лидери“.

„Външна политика на Русия се превърна в непредсказуема … Въпреки това  връщането към грубата силова политика все още не е е осъзната навсякъде . В Лондон и Вашингтон  историческото измерение на това, което се случва в Украйна е по-добре разбрано, отколкото в Берлин, да не говорим за Виена“   – добавя Лендвай.

Източник : Der Standard

One thought on “Край на ерата на промяна

  1. Да ама не…Путин ще си върне „заблудената овца“-Украйна,ще запази целостта на страната си,след това ще си върне и източна европа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *