Светът се готви за война: разходите за отбрана в световен мащаб са $ 1,75 трилиона

raketiРазходите  на всички страни в света за отбрана са  1, 75 трилиона щатски долара за миналата година . Това съобщи  Стокхолмският  международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Абсолютен шампион по разходи са САЩ – около $ 640 млрд.,  Китай се нарежда на второ място  с  около $188  милиарда, Русия крадено от 30думи –  $ 87,8 милиарда. Следват  Саудитска Арабия , Франция , Великобритания, Германия , Япония, Индия, Южна Корея , Италия , Бразилия , Австралия , Турция и ОАЕ .

В доклада на SIPRI се отбеляза също, че Китай , Русия и Саудитска Арабия за последните 10 години са  увеличили разходите си крадено от 30думи за отбрана повече от два пъти.

Бързото нарастване на военните разходи на  Русия (през 2013 г. те са в размер на почти 5%), са свързани с изпълнението на крадено от 30думи държавната програма за въоръжаване за  периода 2011-2020 г. , за изпълнението на която се очаква да се изразходват  $705 милиарда –  за покупка на  нови оръжия и модернизация на използваните. В резултат на това към  2020 г., 70%  от тях ще бъдат заменени с модерни оръжия .

В същото време  крадено от 30думи САЩ са намалили разходите си през миналата година с 7,8% , което се дължи на приключването на войната в Ирак, оттеглянето на войските от Афганистан и бюджетни съкращения.

Разходите за отбрана и сигурност в Украйна през 2014 г. ще възлязат  на 52,40 милиарда гривни (или 3,4% от БВП).

http://news.finance.ua/ru/~/1/0/all/2014/04/20/323797

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

3 thoughts on “Светът се готви за война: разходите за отбрана в световен мащаб са $ 1,75 трилиона

  1. Гуин Дайър · Edit

    Войни са се водили от как свят светува и ще се водят и за напред .Съветвам наивните пацифисти да се ограмотят- Гуин Дайър Войната Смъртоносната игра на човечеството.

  2. Интересно... · Edit

    Че защо пък, светът да се готви за война?!
    Ние завиждаме на западняците и техния стандарт на живот. Но вече навсякъде има революции, стачки. Дори точно те – богатите народи, искат още повече свобода и равенство, плюят по техните правителства. Вече навсякъде се говори за световното правителство – група богати в цял свят, които стоят зад банките, зад правителствата и командват света. Реално границите на държавите падат, хората се запознават по Интернет, пътуват навсякъде, хората от света имат миролюбиви нагласи. Може би по-скоро световният елит се готви за война!!! И интересно защо? Може би на базата на религията се готви война, но предимно от страна на мюсюлманските държави, надолу под нас. Може би се готви война с извънземни? Напоследък много официални лица взеха да говорят за тях, нещо което не е било никога преди. Може би се готви война с нас – населението на света, когато дойде време да поискаме свободата и правата си, както е тръгнало натам, и както казват, че идва квантов преход, в който всеки ще има 6 чувство, умения, любов към мира и Бог.

  3. Вместо да помагат на планетата огромни пари отиват за нищо срам и позор за цивилизацията ни

Post Comment