Светът се готви за война: разходите за отбрана в световен мащаб са $ 1,75 трилиона

raketiРазходите  на всички страни в света за отбрана са  1, 75 трилиона щатски долара за миналата година . Това съобщи  Стокхолмският  международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Абсолютен шампион по разходи са САЩ – около $ 640 млрд.,  Китай се нарежда на второ място  с  около $188  милиарда, Русия –  $ 87,8 милиарда. Следват  Саудитска Арабия , Франция , Великобритания, Германия , Япония, Индия, Южна Корея , Италия , Бразилия , Австралия , Турция и ОАЕ .

В доклада на SIPRI се отбеляза също, че Китай , Русия и Саудитска Арабия за последните 10 години са  увеличили разходите си за отбрана повече от два пъти.

Бързото нарастване на военните разходи на  Русия (през 2013 г. те са в размер на почти 5%), са свързани с изпълнението на държавната програма за въоръжаване за  периода 2011-2020 г. , за изпълнението на която се очаква да се изразходват  $705 милиарда –  за покупка на  нови оръжия и модернизация на използваните. В резултат на това към  2020 г., 70%  от тях ще бъдат заменени с модерни оръжия .

В същото време  САЩ са намалили разходите си през миналата година с 7,8% , което се дължи на приключването на войната в Ирак, оттеглянето на войските от Афганистан и бюджетни съкращения.

Разходите за отбрана и сигурност в Украйна през 2014 г. ще възлязат  на 52,40 милиарда гривни (или 3,4% от БВП).

http://news.finance.ua/ru/~/1/0/all/2014/04/20/323797

3 thoughts on “Светът се готви за война: разходите за отбрана в световен мащаб са $ 1,75 трилиона

  1. Войни са се водили от как свят светува и ще се водят и за напред .Съветвам наивните пацифисти да се ограмотят- Гуин Дайър Войната Смъртоносната игра на човечеството.

  2. Че защо пък, светът да се готви за война?!
    Ние завиждаме на западняците и техния стандарт на живот. Но вече навсякъде има революции, стачки. Дори точно те – богатите народи, искат още повече свобода и равенство, плюят по техните правителства. Вече навсякъде се говори за световното правителство – група богати в цял свят, които стоят зад банките, зад правителствата и командват света. Реално границите на държавите падат, хората се запознават по Интернет, пътуват навсякъде, хората от света имат миролюбиви нагласи. Може би по-скоро световният елит се готви за война!!! И интересно защо? Може би на базата на религията се готви война, но предимно от страна на мюсюлманските държави, надолу под нас. Може би се готви война с извънземни? Напоследък много официални лица взеха да говорят за тях, нещо което не е било никога преди. Може би се готви война с нас – населението на света, когато дойде време да поискаме свободата и правата си, както е тръгнало натам, и както казват, че идва квантов преход, в който всеки ще има 6 чувство, умения, любов към мира и Бог.

  3. Вместо да помагат на планетата огромни пари отиват за нищо срам и позор за цивилизацията ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *