Семоняк : НАТО изпраща сухопътни войски в Полша

natoПолша и САЩ следващата седмица ще обявят  изпращането на сухопътни  войски в Полша. Тази стъпка се предприема в рамките на разширяване на присъствието на НАТО в Централна и Източна Европа в отговор на събитията в Украйна. Това беше казано от полския министър на отбраната Томаш Семоняк,  който посети Washington Post в петък след среща с ръководителя на отбраната на  САЩ Чък Хейгел в Пентагона.

Семоняк заяви, че това решение е  взето на ниво политици, а военните в момента работят  по детайлите на плана. В допълнение се планира засилено  сътрудничество в областта на въздушната и кибер сигурност, както и в други области. Полша ще играе водеща роля „под егидата на САЩ“ каза той.

Но министърът на отбраната също така отбеляза , че всяка незабавна реакция на НАТО на агресия на Русия в Украйна е по-малко важна, отколкото дългосрочните промени в подхода към защитата на Европа и Америка. САЩ, посочвайки “ завоя “ си към Азия , трябва първо да се обърнат към Европа, а  европейските държави, които са намалили разходите за военни цели трябва да променят подхода си към този въпрос , каза министърът.

“ Доскоро се смяташе, че в Европа вече няма заплахи и необходимост от военно присъствие на САЩ в региона – каза Семоняк, говорейки чрез преводач .

– Последните събития показват, че ние се нуждаем от „обратен завой“ и че Европа е била в безопасност, защото там е била Америка“.

Колко вероятно е увеличението  на разходите за отбрана? Според Семоняк, идеята са подкрепили на неотдавнашната среща  министрите на отбраната на европейските страни. “ Сега те ще се върнат при своите президенти, министър -председатели и министри на финансите , и така решението вече не изглежда лесно – призна той. Все пак, мотивацията е много силна“.

Най- важният мотив, каза той, дори не е незаконното  анексиране на Крим от Русия, а откритата лъжа на президента Владимир Путин за  действията на страната му в Украйна и демонстрацията на нова  доктрина, разрешаваща на Русия да нахлуе във всяка страна, където за рускоезичното население се предполага, че е в опасност. Това застрашава балтийските страни, които са членки на НАТО. Още по-голяма заплаха  представлява за Молдова , Беларус и страните от Централна Азия, които не са част от съюза , каза той.

Семоняк, както и президентът Обама смятат, че е твърде рано да се прецени дали споразумението в Женева може да намали градуса  на напрежение. „Руската специална операция в източната част на Украйна не се проведе, както бе планирана,“ – каза полският министър на отбраната и отбеляза, че Путин може да е решил да играе по-дълга игра.

“ Той разполага с разнообразие от инструменти, които да влияят на украинските събития“ – казва Семоняк. Резервният план – това е пряка военна инвазия, но “ политическите, военни и финансови последици от подобен ход ще бъдат огромни“, каза той. 46 -годишният министър каза, че до неотдавна в НАТО са се замисляло за това, в каква мисия алиансът ще бъде използван след изтеглянето от Афганистан. “ Сега имаме отговор на този въпрос“ – каза той.

http://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2014/04/18/u-s-ground-troops-going-to-poland-defense-minister-says/

One thought on “Семоняк : НАТО изпраща сухопътни войски в Полша

  1. Дали пак ще мине номера на САЩ пак да предизвика война между Европа и Русия,а те ще отпускат кредити и на двете.По време на войната и след войната.Като търсят война от към Аляска им е по близо.Защо ще правят Европа необитаема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *