Пол Кругман: САЩ поставят нови рекорди по неравенство

225px-Paul_Krugman-press_conference_Dec_07th,_2008-8В беседа с Том Кийн ( Tom Keene), кореспондент на Boomberg , Пол Кругман * ( Paul Krugman) в четвъртък заяви, че икономическото неравенство в САЩ е не само на нивото на „Позлатения век“, но също така се доближава до такива отметки, каквито преди това в човешката история на са наблюдавани.

“ Ние, наистина,  започваме да поставяме рекорди тук. – заяви Кругман в беседата си с Кийн. – Ще бъде ли това за някой добре“?

Кругман смята, че за никой няма да бъде добре, и че значителното неравенство не само противоречи на американското чувството за справедливост , но и не обещава нищо добро за икономиката.
„Няма абсолютно никакво доказателство, че тази висока степен на неравенство, която е сега, може да има положително въздействие върху икономиката“ – подчерта Кругман .

“ В действителност   има достатъчно доказателства , че неравенството спъва икономическия растеж“ – каза той.

Но, въпреки сериозността на положението, в  думите на Кругман има  оптимизъм. Той каза, че много неща в  американската история го карат с оптимизъм да  гледа напред и да разчита на факта, че в крайна сметка американската политика сериозно ще се заеме с бързото  увеличаване на неравенството.

„Американска история , в действителност, е много окуражаваща – каза Кругман . – Имахме хора … хора , в действителност, от заможните класи, които казаха: „Това е прекалено. Това трябва да се спре“.

Ако бихме могли да заставим съвременните политици да говорят толкова  откровено за опасностите от високата  концентрация на богатство , както Теди Рузвелт през 1910 г., това ще помогне да се придвижим напред за решаване на този проблем. „

„Аз вярвам , че Америка има рядката способност да коригира грешки, тя може да погледне върху това, което се случва, и да попита: какви, в крайна сметка, са нашите идеали , и как искаме да видим нашето общество? „

“ Ние не трябва да се превърнем в  олигархично общество, към което ние, за съжаление, се движим в момента“ – каза Кругман.

http://www.salon.com/2014/04/17/paul_krugman_u_s_is_starting_to_set_new_records_for_inequality/

*Пол Робин Кругман ( Paul Robin Krugman), р. 28 февруари 1953) е американски икономист, колумнист и автор. Той е професор по икономика и интелектуални въпроси в Училището за публични и международни въпроси Уудроу Уилсън, Принстън, Сентенъри професор в Лондонското училище по икономика, и колумнист на Ню Йорк Таймс.

През 2008 Кругман печели Нобеловата награда за икономика за неговите приноси за Новата търговска теория и Новата икономическа география.Според комитетът по връчване на наградите, наградата му е била дадена за неговата научна работа, която обяснява моделите на международна търговия и географска концентрация на богатството.

Кругман смята себе си за либерал, наричайки една от книгите си и своя блог в Ню Йорк Таймс „Съвестта на Либерала“. Неговите известни коментари са му привлекли значителен брой отзиви, както положителни, така и отрицателни.

One thought on “Пол Кругман: САЩ поставят нови рекорди по неравенство

  1. Олигархията в САЩ,от 1913г. до 1945г., като запазва златният стандарт чрез федералният резерв, си запазва капиталите и статуквото. Докато в Европа и по света, не е така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *