Започват да работят няколко алтернативни електростанции

eraraepearЕдновременно в няколко страни  Австралия, Великобритания, Германия , САЩ и Канада, започна реализацията на проекти , свързани с употребата на алтернативни източници на енергия от  океанските вълни и приливите и отливите.

В съоръжението, което ще заработи в Западна Австралия в Индийския океан, на няколко километра от крайбрежието на град Пърт, ще се използва механичната енергия на вълните: оранжеви поплавъци с ширина  11 м и пет метра височина, които се намират на повърхността на водата, ще се задвижват от вълните и с дълги връзки ще захранват  хидравлични помпи , монтирани на дъното на океана. Тази електростанция ще произвежда 720  киловата, достатъчни, за да обезпечат с ток близка  военноморска база .

На югоизток от  Белфаст във Великобритания ще  се използва енергията на приливите: два пъти на ден около 350 милиона кубически метра вода,  идващи от морето и  обратно, ще преминават през два 16 -метрови винта, които със своето въртене ще произвеждат 1,2 мегавата. Това е еквивалентно на вятър,  „духащ“ със  скорост от 555 километра в час и вятърни перки, въртящи се с до  15 оборота в минута.

Друг оригинален проект, реализиран вече в Единбург, Великобритания , използва енергията на вълните. Пет  шамандури плуват на  морската повърхност независимо една от друга; между тях има хидравлични помпи, течността от които задвижва електрически генератор.

В момента  проектирането и експлоатацията на алтернативни енергийни източници, са свързани с ниска икономическа ефективност  оборудването изисква големи инвестиции и дълго се изплаща.

Освен това съществуват трудности, свързани с непрекъсваемостта на  производство на електрическа енергия от  такива инсталации, както и въпроси, свързани с околната среда : Шумът от перките на витлата, травмите за животните и последиците от вредата от електромагнитните полета на трансформаторите .

Броят на проектите , които използват океанска енергия, се увеличава всяка година. През 2013 г. в Лондон агенция Bloomberg New Energy Finance обяви, че до 2020 г. в света  ще има  до 22 електростанции, ползващи  приливна енергия и до 17 станции, използващи  енергията на морските вълни. Всяка такава станция ще бъде в състояние да генерира средно повече мегавата мощност, достатъчна  за да  гарантира функционирането на около 250 домове.

Освен това същата агенция изчислява, че около 44 процента от населението на света живее в рамките на 150 километра от океан или крайбрежие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *