Европейският парламент гласува резолюция срещу изграждането на „Южен поток“

Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода „Южен поток“. Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна и препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, пише БНР.

Текстът, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента – ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите.

Не е ясно обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.

„Южен поток“ беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

 

 

One thought on “Европейският парламент гласува резолюция срещу изграждането на „Южен поток“

  1. Няма съюз,обединение,лига и т.н. в която да членуваме ние и да не се е разпаднала-това чака и еврогейския съюз и нато

Add Comment