В Швеция купувачите могат да плащат с вените си (видео)

veniПовече от хиляда шведи са изразили желанието си да извършват плащания с едно движение на ръката си, с помощта на нова технология, която „чете“ рисунъка на вените им.
Разработчиците се надяват, че сканирането на  ръце ще стане алтернативен начин за плащане , ако изпитанията, които ще се проведат в Лунд в Южна Швеция, бъдат успешни и  системата се хареса на потребителите.

Сканиращите вените терминали ще бъдат инсталирани в 15 магазини и ресторанти. Идеята за създаването им се родила в главата на студент в местния университет преди две години, докато чакал на опашка да плати, пише в последния си брой британския таблоид Mail Online.

Около 1600 души са изразили желанието си да се присъединят към системата , която, според изобретателя , е много по-безопасна, отколкото използването на кредитни карти.

„Структурата на вените на всеки човек е абсолютно уникална, така че наистина няма начин да се измами системата , – казва изследователят Фредерик Лифланд. В допълнение , тя е много по-удобна. За да се плати даден продукт или услуга, просто трябва да се постави ръката на терминала“.

Създател на системата смята да патентова системата си и да я разпространи по цял свят.

За да се регистрирате за участие в експеримента , потребителите трябваше да посетят магазин или ресторант с терминал, където да сканира три пъти дланите си, а след това заедно с резултатите, в базата данни се въвежда техния осигурителен номер и телефонен номер. След това доброволците ще получават SMS след всяко плащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *