Учени изгубиха 2300 дози със смъртоносен вирус

propooИнвентаризация, проведена в престижния френски институт Пастьор в Париж, показала липсата на 2300 епруветки, които съдържат образци с потенциално смъртоносния вирус на атипична пневмония (SARS).

В понеделник служители на частния Research Institute Pasteur в Париж, известен с откриването през 1983 г. на вируса на спин, признаха, че са загубили около 2349 епруветки от 29 кутии, които съдържат проби от смъртоносния вирус, пише The Local .

Учените разбрали това по време на неотдавнашна инвентаризация и съобщили за изчезването на пробите в Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти (l’Agence nationale de s?curit? du m?dicament et des produits de sant?).

Експертите от агенцията преровили лабораторията на Института Пастьор от 4 до 12 април, но напуснали институцията с празни ръце.

Научилите за този инцидент журналисти припомнят за избухването на взрив на заболявания от атипична пневмония в началото на 2000 г. в Азия , при който загинаха 775 души, а хиляди бяха заразени.

Въпреки това, учените от Института Пастьор заявиха , че въпреки изчезването на смъртоносния вирус, както и липсата на информация за съдбата на епруветките, няма причина за тревога.

“ Няма причина за излишна тревога – се казва в изявление на института. Независими експерти от Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравни продукти квалифицират риска за оцеляването на вируса, като нулев“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *