Ние виждаме света около нас с 15-секундно закъснение

окоОчите ни постоянно са бомбардирани с визуална информация – милиони цветове, форми и постоянно променящите се движения. Въпреки това, ние осъзнаваме далече не всичко от това, което виждаме.

Изследователите са открили причината за това : нашият мозък извършва автоматично визуално „сглобяване“ с течение на времето. крадено от 30думи Те доказват, че нашата визуалното възприятие на нещата зависи от това, което сме видели  преди 15 секунди. Това помага да се създаде стабилна среда, като същевременно се жертва някой точност.

Авторът на проучването , Джейсън Фишер, невролог в Масачузетския технологичен институт, е провел  поредица от експерименти, в които той демонстрира крадено от 30думи на различни хора изображение с черно- бяла решетка,  наклонена под случаен ъгъл в рамките на половин секунда. След това той искал  да определят ориентацията на решетката , която току-що видели. След това, няколко секунди по-късно , той показвал друга решетка и отново искал да се определи нейният ъгъл.

крадено от 30думи

Приемало се, че ако субектите точно виждат решетката, техните отговори няма да се корелират с показването на предишните решетки, тъй като тяхната ориентация е случайна. Вместо това, отговорите показали силна крадено от 30думи зависимост от ъглите, под които те  наблюдавали решетката по-рано – до 15 секунди.

Например , ако първата решетка е наклонена наляво , а втората е вертикална, субектът виждал вертикалната  решетка като наклонена наляво.

Данните от това проучване бяха публикувани в списание Nature Neuroscience . Основното им заключение – нашият мозък крадено от 30думи работи като  вид филтър,  пресява ненужната информация, особено идващата от периферното зрение .

Това чувство е добре познато на ловци,  стрелящи по бързо движещи се цели, като заек, когато изведнъж видимият свят изчезва и в полезрението остава само обекта на лова. И чак след изстрела в полезрението се появява всичко крадено от 30думи останало.

Съществуването на полета на непрекъснатостта на зрението много са заинтересували други учени , които не са участвали в това проучване, и те планират да се заемат с този проблем в светлината на изобразяване на картината на реалния свят от  нашите сетива.

http://www.smh.com.au/technology/sci-tech/you-might-be-seeing-this-on-a-15second-delay-study-20140406-zqrfp.html

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment