В тютюна откриха молекула, която убива раковите клетки

 TobaccoУчените са открили в цвета на тютюна молекула та NaD1, обикновено действаща срещу гъбички и бактерии (естествената защита на растенията). Те били много изненадани от противораковите свойства на тази молекула, пише The Daily Mail.

NaD1 образува структура, наподобяваща щипци, която се захваща за липидите в мембраната на раковите клетки , и разгражда обвивката. В резултат на това клетката се пука и  съдържанието и се разтваря.

Според Марк Uletta от Института по молекулярни науки в Ла Троб , поразява фактът, че противоракови свойства са  открити у канцерогенно  растение. В перспектива предстоят нови клинични проучвания , за да се разбере доколко  молекулата е подходяща за лечение на рак. Сега се провеждат предклинични изследвани в  биотехнологичната компания Hexima .

И предклинични проучвания са обнадеждаващи . Един от най-големите проблеми на съвременните противоракови терапии, е че  те влияят на цялото тяло. А  NaD1 е молекула, способна да действа върху раковите клетки селективно, без особено да уврежда здравите клетки . Тази молекула е  универсален защитен механизъм . Следователно , на теория, може да се използва като антимикробен агент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *