Какви сили е разположила Русия до границата с Украйна

    Главнокомандващият силите на НАТО в Европа Филип Бридлав предупреди в сряда, 2 април, че руските войски , разположени в близост до границата с Украйна , са в състояние да превземат значителна част от страната в рамките на 3-5 дни , пише кореспондентът на Le Monde .

    В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви по руската телевизия , че Русия не възнамерява да пресича границата с Украйна.

    „Но какви руски войски са разположени по границите с Украйна? Секретарят на украинския Съвета за национална сигурност Андрей Паруби заяви на 28 март , че до границите са концентрирани 100 хиляди войници. Тази цифра изглежда преувеличена“ – пише изданието .

    – В момента, според американски  военни, до източната граница на Украйна има 20-25 000 руски войници. Москва казва, че те участват само в учения . Но към това трябва да се добавят и силите, разположени в Крим : към 29 февруари, в деня на нахлуването на полуострова, както заяви руският представител в ООН, контингентът е бил 25 хиляди войници. Оттогава се отбелязва пристигането на нови сили “ – пише още в статията.

    „Американците са обезпокоени не толкова от броя, а от състава на тези сили. Според Бридлав, Mосква е разположила до границите „целия пакет“ , включително щурмови хеликоптери и самолети , както и оборудване за радиозаглушаване.

    Освен това руските военни създават в тази област запаси от резервни части , храни и така нататък. Тези запаси могат да указват за създаването на тил, необходим за осигуряване на войски на територията на Украйна“ – пише кореспондентът .

    “ Въпреки това, според експерта по Русия Марк Галеоти от Центъра за международни отношения в университета в Ню Йорк , колкото повече време минава , толкова по-малко вероятна изглежда такава атака. Ефектът на изненадата е много по-слаб, отколкото преди две седмици. “ – пише изданието .

    По материали на  Le Monde

    НАТО : За да превземе Украйна на Русия и трябват не повече от 5 дни

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *