Украйна повиши днес значително акцизите върху алкохола и цигарите

    В Украйна на 1-ви април влезе в сила закон за предотвратяване на финансова катастрофа и създаване на условия за икономически растеж. Законът, наред с други неща, включва увеличаване на акцизите върху алкохола и тютюневите изделия: 42,5% за бирата и 25 на сто – за останалата част от алкохола и тютюневите изделия .

    В допълнение, в закона се говори за повишаване на данъците върху подземните богатства и радиочестотите, 7% ДДС върху операциите за доставка на лекарства, както и прогресивна скала за данъчно облагане на пасивните доходи на гражданите.

    Това означава, че гражданите на Украйна, които получават лихви по банкови депозити от 20 хиляди гривни ще трябва да плащат 15 процента данък, за доходи от 236 х. до милион гривни – 20 процента. А тези, които получават по банкови депозити над милион гривни ще трябва да плащат една четвърт от тези приходи на държавата, пише Униан.

    Също така се въвежда данък за задължителното държавно пенсионно осигуряване в размер на 0,5 на сто при изпълнението на операции за закупуване от физически и юридически лица на чуждестранна валута в брой или безкасово.

    Законът за предотвратяване на финансовата катастрофа е част от пакета от реформи, даващи на Украйна достъп до международна финансова помощ. Икономическите реформи са условие за получаване от Международния валутен фонд на кредит до 18 милиарда щатски долара .

    DW

    1 гривна = 0.13 лева

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *