Най-голямото масово измиране на Земята било причинено от микроби

1078375Най-голямото масово измиране в историята на нашата планета, при  което са изчезнали  90% от видовете  древни животни,  може да е предизвикано от  микроби. Това е заключението, направено от изследователи от Масачузетския технологичен институт (САЩ) .

Учените все още нямат консенсус за причините за Пермското измиране (случили се преди около 252 милиона  години), а  като хипотези се разглеждат изригванията на сибирски вулкани и сблъсък на Земята с метеорит. Проучването, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences преполага, че тласъкът за внезапното освобождаване на метан от океанското дъно, е станал  заради микроби.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са изследвали развитието на археи метаногени (рода Methanosarcina) , които образуват метан като страничен продукт.  До определен момент тези метаногени не можели да преработват ацетат, който е ключов компонент в  огромните запаси от органични утайки,  натрупани в древния океан. Това означава, че в моретата имало много храна , но нямаше кой да яде. Скоро, обаче , това се променило.

Преди около 250 милиона години в генома на микроорганизмите става мутация: заради  хоризонтален пренос на гени  тези  микроби се сдобили със способността да асимилират ацетат от  бактерии , и това в крайна сметка им открило достъп до огромни запаси с  нова храна. Последиците са ясни: родът на метаногените  разцъфнал , а в  атмосферата започнали да се отделят  огромни количества метан .

Всичко това подсказва, че именно новите обстоятелства в живота на микробите, са причинили смъртоносно  глобално затопляне и киселинност в океана, които убили почти целия живот на планетата.

Ако това е възможно по принцип, означава, че днес ние не сме имунизирани от такива катастрофи.

„Това може да се случи отново, а в миналото се е случвало повече от веднъж“ – казва геофизикът  Даниел  Ротман , член на екипа на MIT.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *