Във Варшава бе проведен Марш на атеистите с демонстрация на екзекуция от XVII век

В полската столица през уикенда премина необичайна процесия -по  централните улици на града премина Maрш на  атеистите.

Участниците в марша тръгнаха от площ Коперник . В костюми монаси , епископи и други персонажи от  XVII век,  те носеха табели с имената на известни атеисти – Нобел,  Неру,  Ръсел , Оруел , Лем и други известни личности.

На централния площад в Стария град , те демонстрираха малък спектакъл – реконструираната екзекуция от  XVII век на философа Казимир Лещински- автор на трактата „За несъществуването на Бога“, който е  обвинен в атеизъм и екзекутиран.

“ Ние напомняме за престъплението, извършено от Църквата и държавата по отношение на един от най-известните полски интелектуалци от седемнадесети век. Ние също искаме да напомним на това правителство , че трябва да има същото уважение както към вярващите, така и към невярващите“- каза професор Иън Хартман , който играеше ролята на философа,  осъден на смърт.

“ Ние не се опитваме да се убедим хората да станат атеисти. Нека всеки решава сам,  но ни позволете да покажем и нашия вътрешен свят . Католиците могат да организират шествие, а ние решихме да отбележим Лещински, който даде живота си за ценностите , които са важни за всички – свобода на мисълта, словото и религията“- добави той .

Маршът се проведе във Варшава в рамките на организираните в Полша Дни на атеизма, които бяха придружени от филмови прожекции, различни срещи и дискусии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *