Ръст на цените в ЕС при отказ от руския газ предвиждат експерти

Европейският съюз, който планира да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси, ще трябва да плаща  за природен газ на два пъти повече, за да  привлече алтернативни доставчици, смятат експерти , анкетирани от Bloomberg.

Според прогнозите на британската  Energy Aspects Ltd., в случай на пълен отказ от руски газ за два летни месеца цените в Обединеното кралство (еталон за европейския пазар ) ще се увеличат със 124 %, за да може регионът да  привлече  достатъчни  обеми  втечнен природен газ.

Газовите фючърси на лондонската ICE Futures Europe в края на търговията в четвъртък паднаха до най-ниското си ниво от юли 2012 г. – 53.59 пенса за терм (100 хиляди британски термални единици , BTU). Цените ще се увеличат до 120 пенса за терм (19,93 щатски долара за 1 милион BTU)  за да привлекат ВПГ LNG на спот пазара, смята анализаторът Тревор Сикорски от  Energy Aspects .

Само при такъв сценарий за ВПГ, който се превозва от танкери  от цял ??свят, включително Австралия, ще станат основна алтернатива на руския газ, стигащ в Европа чрез регионална система от тръбопроводи, считат в  Energy Aspects.

 

” Евтината” алтернатива е по-скъпа само 1,5 пъти

По оценки на изследователската група в Брюксел Bruegel , ЕС ще трябва да харчи 50% повече в случай на преминаване към алтернативен комбинация от ВПГ, газ от Норвегия и въглища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *