Прозявката казва цялата истина за отношенията между хората

    прозявкаУчените са открили много необичаен начин, чрез който всеки може да разбере доколко наистина партньорът му е грижовен, и най-важното, дали чувствата му са искрени.

    Според тях заразният характер на прозявката наистина може да разкаже много за здравината на връзката. На онези, чийто партньор дълго време не се „заразява“ от прозявка, учените препоръчват да бъдат подготвени за трудни времена в отношенията.

    Авторът на научната работа Сам Кийн смята, че по прозявката може да се определи истинската любов , ако хората не се заразяват с прозявка. Това, казва той, се дължи , от една страна , на развитието на някои части на мозъка, и в допълнение, вероятно се дължи и на социалните навици и съпричастност.

    „Прозявката е огромна тема за неврологията . Много животни се прозяват. Змиите  също. Това е много стар рефлекс. Ние може да заразяваме и да се заразяваме от  тях. Освен хората се прозяват бабуини, шимпанзета, а понякога и кучета и котки “ – казва Кийн.

    В книгата си  изследователят, твърди, че искреността на чувствата на партньора може да се определи по продължителността на прозявката. В проучване от  2011 г. италиански учени наблюдавали повече от 100 мъже и жени, живеещи на четири континента по време на техните пътувания до работа, обяд в ресторант и в чакалните.

    Когато някой от доброволците се прозявал, изследователите оглеждали дали има „прихванал“ я някой в радиус от три метра през следващите три минути. Техните резултати показват, че расата и полът не оказват влияние върху прехвърлянето на неконтролируемото желание за прозяване. А влияе  това, доколко добре тези двама души се познават помежду си. Учените забелязали, че прозявката е  толкова по-заразна, колкото по-близки са отношенията, свързващи хората.

    Забавянето между прозявка и отговор е по-кратко у познати, отколкото у непознати. Във връзка с това , изследователите заключават , че колкото по-силна е привързаността на потенциалната жертва към прозяващия, толкова е по-вероятно, че тя незабавно ще започне да се прозява.

    Обратна връзка най-често е проследявана сред членове на семейството , приятели и познати . Най-малко вероятно хората се заразяват от странични хора, пише Mail Online.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *