Шокиращи резултати в изследване за ЕС

EU_flagПовече от половината от европейците смятат , че животът им се е влошил  по  вина на Брюксел. Италианците , които най- много от всички приветстваха създаването на Европейския съюз, са станали евроскептици .

Италианците винаги са приветствали създаването на Европейския съюз. В последните години , всички анкети и социални проучвания показват, че Италия е доволна от създаването на Европейския съюз и въвеждането на еврото и с оптимизъм очаква ползите от икономическа гледна точка.

Нашата крехка национална идентичност , слабостта на нашите институции , ниско ниво на демократична политическа борба, вероятно, обясняват факта, че бяхме страната най- очарована от идеите на европеизма , провъзгласявани от медиите и интелектуалците.

Днес всичко се е променило : провалът на Европа , превръщането и в съветска бюрокрация, която е  далеч от нуждите на хората , икономическата криза, поставила на  колене нашата производствена система и унищожила социалното сближаване, коренно промени общественото възприемане на европейския проект, който в момента се разглежда като заплаха за бъдещето.

Но това е вярно не само за Италия, от Франция до Испания , от Белгия до Швеция,  недоволството от европейското  устройство се разраства. Дори и в богата Германия, която повече от всички почувства ползите от единната валута и политиката на Европейския съюз, се  развиват антиевропейски настроения. Един от най-големите  аналитични центрове в света Ipsos Mori , който работи в тясно сътрудничество с европейските правителства, проведе проучване за нагласите в ЕС сред гражданите на десет държави-членки на ЕС.

Резултатите представляват бомба със закъснител заради неспособността на брюкселските еврократи да  разберат  какво се крие под руините на обединена Европа, институциите, на която нейните граждани възприемат като враждебни.

68% от европейците смятат, че ЕС се движи в напълно грешна посока. Повече от  всички са недоволни италианците (77%), следвани от французите и испанците (76 %) . Евроскептицизъм се  разпространява и  в страните, които наскоро се присъединиха към ЕС, например в Унгария и Полша. В Германия 61% са недоволни от ЕС.

Изследването показа, че 50 % от европейските граждани биха желали по-малко централизация, 34 % биха искали да видят в европейските институции  имаше по-малко власт, 20% искат да излязат от ЕС. Най-много са недоволни британците и шведите. Европейците смятат, че обединението на Европа негативно влияние върху стратегическите сектори като икономика (59 %) , финанси (65 %) , данъци (68 %) , селското стопанство (60 %) , правна сфера (59 %) , имиграция (59%) .

Данните показват, че най-големите проблеми за  гражданите са  строгите икономии, свързани с данъчното бреме и желанието за намаляване на държавния дълг, както и лошото функциониране на финансовата система . Всичко това води до съмнения за наличието на изгода в съвместното съществуване в ЕС. 65% от анкетираните смятат, че техните собствени стандарти на живот са се влошили, тъй като страната им е влязла в Европа .
Най-много отрицателни отзиви са били регистрирани в Италия и Швеция. Най-горещата тема е загубата на суверенитет. 64% от анкетираните смятат, че създаването на обединена Европа е имало отрицателно въздействие върху способността на избраните правителства на отделните страни да вземат решения в интерес на нацията.

Няма  справедливост: Повече от половината от европейците смятат, че ЕС облагодетелства богатите страни за сметка на бедните. Тази гледна точка  най-много се застъпва  в Испания и Италия, а най-малко – в Германия .

Тази анкета е индикация за явления , въздействието на които е трудно да се изчисли . През последните няколко месеца в целия континент се проявяват антиевропейския движение,  в Шотландия и Каталония има силно желание за независимост, в региона Венето се проведе референдум, за който се говори в целия свят , но не и в Италия . Европа не се е променила, променят се европейците.

Господата в Брюксел са далеч и зад смеха си крият  неспособността си да разберат какво се случва. Те изтриха страните и народите на Европа (за  които мислеха бащите-основатели на Европа ), за да образуват банки и елитни общности. Сега страните и хората се опитват да  върнат  миналото.

Оригинал на публикацията : Il sondaggio choc sulla Ue: per 7 su dieci sbaglia tutto

4 thoughts on “Шокиращи резултати в изследване за ЕС

  1. ТРЯБВА ДА ЗАЯВИМ ТВЪРДО ПОЗИЦИЯТА СИ – да бъдем приемани като равни.

    1) Колко „бежанци“ приеха другите страни и колко беше наложено на България да приеме? Има ли целенасочена Е.С. политика по превръщането на България в събирателен склад за всички нежелани малцинства в Европа?

    2) Идеята за Е.С. е „културен обмен“ и „свободно движение на трудови ресурси“. В момента наблюдаваме и заличаване на Националната идентичност, така и на Половата идентичност – това беше ли включено? Заявява ли България ясна и точна позиция по тези въпроси и каква е тази позиция (както на народните представители, така и позицията на Народа, който бива представян – съвпадат ли двете?) Ето данните за това как се затрива Националната ни идентичност и Гордост – Левски бива представян едва ли не като като най-обикновен разбойник или терорист в учебниците за 3ти клас – това нормално ли е?! https://www.facebook.com/photo.php?v=4019555064368&set=vb.1746157180&type=2&theater?

    3) Разграбват ли се природните богатства на България? Златото ни е се изнася от страната с концесионна такса от 1,5%. Ето точните данни по въпроса: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1475518432659787&set=gm.448095628657711&type=1&theater?

    4) Шистовия газ – ще бъде ли надупчена България (и дори плодородните ни земи) като швейцарско сирене. Вече бяхме свидетели на един катаклизъм-замърсяване, за което кажи-речи никой не пое отговорност – ще стане ли същото и в България? Ето точните данни и филмът (за 1вата част на този филм авторът е номиниран с престижната награда „Оскар“): http://www.dokumentalni.com/?p=2728

    5) България е на 1во място по реализирани самоубийства и фалирали фирми в цяла Европа – развива ли се българската икономика и бива ли тя подпомагана както се подпомага гръцката примерно (при условие, че там заплатите и пенсиите са в пъти по-високи)?

    ДА ЗАЯВИМ ТВЪРДО ПОЗИЦИЯТА СИ.

  2. Текстът ми към тази рисунка (която намерих в нета, да уточня) не е с цел оплакване, а за опровергаване на постоянно течащата през последните години пропаганда в България. Докато си говорим колко сме некадърни като българи; как на Запад искали да се работи; как ние не сме били образовани; докато фактите показват коренно различни неща. Българите сме предимно с висше образование, докато в чужбина то не е така разпространено. Българите в чужбина внасят в България респектиращо много пари (под формата на пари за роднини). Българите биват наричани „мърляви сънливци“ и дори се предлагаше и вариант да им се вземат отпечатъци при влизането в една европейска страна, все едно сме най-долни крадци и рецидивисти. В същото време в България всичко се разпродава и това ВСЕКИ може да го потвърди: закриват се предприятия и след това се разпродават на безценица (за левчета); кредитни институции дописват едностранно договори и вземайки 1000 лева, трябва да върнеш 5000 след това; условията за Обезщетение за безработица в България сравнени с тези в Е.С. са направо неописуеми; дупките по пътищата (а и самите тротоари) са в неотговарящо за изхарчените за тяхното „ремонтиране“ пари от бюджета; хората в малките градове НЯМАТ работа; и т.н. злоупотреби, за които някои „медии“ и някои „политици“ си затварят очите, и вместо това четем всеки ден кой политик каква смешка казал, кой как му отговорил с цинизъм, и после как този, първия, се качил в чисто новия си депутатски автомобил, защото предния му бил тесен??? Поглеждайки в социалните мрежи виждаме какви са настроенията в България и какво мислят хората – а те искат Сигурност и Реализация.

    Аз съм от 3 години и половина в Европа. Като човек, който се е сблъскал с нещата лице в лице, мога да заявя, че тук освен за чистач / хамал / земеделие (бране), друга работа НЕ ти дават. Имам Бакалавър от България „Икономика“, която НЕ ми се признава на практика тук. Изкарах редица курсове, които ми дават техни дипломи и техни сертификати и… пак не мога да си намеря работа, различна от горе-посочените. Който си мисли, че в Е.С. ще ти излеят рогът на изобилието, дори и да говориш език, дори и да имаш дипломи за специалист (дори и тези дипломи да загубиш години в Европа, за да изкарваш едва ли не второ висше, за да са техни). Нека не сме инфантилни и наивни, а да се държим и говорим като зрели хора – това последното е мое обръщение към глупавите всезнайковци, които спамят във фейсбук и сайтовете колко много хубаво било еди-къде-си и как не ти давали хубава работа, само щото не си говорел езика им или не си имал „квалификация“.

    Да не забравя да допълня – имам умения (т.е. сам съм се учил и то на доста високо ниво, но нямам дипломи за тях, защото не всяка страна предлага възможността да се явиш само на изпит за сертификат/диплома без да караш курс, за който се плащат космически високи цени) и като програмист, и като уеб дизайнер, и като инженер. Освен това говоря 4 езика. И въпреки това на мен се гледа в Европа като: хамал / чистач / берач на зарзават. Факт. А в България дори с 10 висшета, пак няма работа. Отново факт.

    Освен това административните врътканици през последните години и постоянния стрес „Ще ти дадем виза, няма ти дадем виза“ са нещо много не-равнопоставено. Вече тичам с разпечатан закон и подчертан, защото имам случаи, в които дори с разпечатан, го четат и се правят „Ами то тука нищо не пише“ – затова вече го подчертавам! И отделно и вадя закона за дискриминацията в Е.С., за да не би да си помислят да ме въртят постоянно.

    В България положението НЕ е по-леко: корупция, злоупотреби, липса дори на чистаческа или хамалска работа в малките градове, затриване и разпродаване за жълти стотинки на цели предприятия, които са изхранвали цели региони в България! А в България дори с 10 висшета, пак няма работа. Отново факт. До кога?!

  3. Ако европейците са загубили пари, защото всичко е пари, то кой ги е спечелил тези пари?
    Защото, както казваше старшината, в казармата нищо не се губи, само си сменя собственика.

  4. До сега не съм ставал свидетел на ситуация в която много богат да помогне на човек в нужда , не говориме дали е беден а просто в нужда , но пък съм свидетел как всячески се организира точно обратното да се случи , що веднъж гарвана не извади око на друг гарван а все дребосъците го отнасят . А кои са тези дето са в сянката всички знаем .Всичко се случва заради проклетите финикийски знаци с които идва и власта .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *