Ексканцлерът на ФРГ Хелмут Шмит защити действията на Путин в Крим

Schmidt  Бившият канцлер на ФРГ Хелмут Шмит (Helmut Schmidt) защити действията на руския президент Владимир Путин в Крим , наричайки ги „напълно разбираеми“. В интервю за седмичника Die Zeit , откъси от което бяха публикувани днес, 95 -годишният социалдемократ Шмит също така остро разкритикува действията на Запада в конфликта около Крим.

Санкциите, наложени от Европейския съюз и САЩ срещу Русия бившият канцлер нарича “ глупости“, и изрази мнение, че дори и по-големи наказателни мерки в сферата на икономиката няма да доведат до желания резултат, защото, както той смята, са предимно символични. От тези Западът ще пострада по същия, както и Русия, уверен е Schmidt .

Schmidt разкритикува решението на Запада да прекрати сътрудничеството с Русия в рамките на „Г-8“ . „Точно сега би било идеално да се срещнат. Във всички случи това ще послужи на каузата на мира повече, отколкото заплахата от санкции“ – каза бившият шеф на германското правителство. В същото време той изрази мнение, че „Г-8 “ всъщност не е толкова важна, колкото и „Г-20“, където на руснаците все още не са им показали вратата. „

„Западът подхранва апетита на Русия „

Helmut Schmidt също така изрази мнение, че ситуацията в Украйна „е опасна, защото Западът е ужасно притеснен“. Той смята, че „това вълнение, разбира се, предизвиква подобно вълнение в руското обществено мнение и политиката“. Що се отнася до политиката, провеждана от канцлера Ангела Меркел (Angela Merkel) , Шмид заяви , че той може само да похвали Меркел за това, че е внимателна.

Helmut Schmidt отказа да спекулира дали е възможноа руска интервенция в източната част на Украйна. Въпреки това, той призова Запада да не прави, по думите му, грешки, действайки така, сякаш нахлуването в източната част на Украйна – е неизбежната следващата стъпка. „По този начин Западът може само да разпали апетита на руската страна“ – каза бившият канцлер на Германия.

DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *