Астрономи са открили планета с условия, подходящи за живот

zivotАстрономът Томас Баркли от NASA е открил планета, която е много подходяща за човешки живот. Безименната засега  планетата е на такова разстояние от своята звезда, че температурата на повърхността на двойника на  Земята е комфортна за (земен) живот.  Всъщност климатът на планетата позволява на водата да бъде течност, а това е предпоставка за живот. Планетата е по-малка от Земята   1,1 пъти .

За  откритието си Томас Бъркли заяви на конференция в Аризона. Той каза , че с помощта на данните от телескопа Кеплер , той е открил нова звездnа система , състояща се от пет планети, обикалящи около джуджето M1 .

Джуджетата М са много по- малки и по- слаби, отколкото нашето Слънце, типът на които учените определят като G. М -джуджетата  са невидими с невъоръжено око , но повечето от звездите във Вселената са от този тип и са  около 70 %.

Космическият телескоп Кеплер е намерил близо 3000 планети извън нашата Слънчева система. Приблизително 20 % от тези планети са 1,25 и 2 пъти по-големи от Земята.

Космическата  обсерватория Кеплер, наречена на името на германския астроном Йохан Кеплер от 17-ти век , бе изстреляна на 7 март, 2009 г., за да сканира част от Млечния път и да намери планети , които са подобни на Земята по размер и способни да поддържат  живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *