Интернет-троловете са „обикновени“ битови садистчета

trolЕдна от красотите на Интернет е възможността да се коментира под всяка новина. Всички сме чували , че има  платени група от професионални коментатори, които се опитват да популяризират сред потребители една или друга идея.

Както бе обяснено от психолозите , за по-голямата част от хората главното не е  търсенето на истината, а възможността  просто да обиждаш противника.

Най-голям интерес предизвикват в тази връзка така наречените интернет – тролове , чиито коментари се отличават с абсолютна глупост,  кипяща агресия, съзнателно незачитане на елементарна логика и злобно отношение към събеседника.

Психолози от три канадски университети (Манитоба, Виннипега и Британска Колумбия) са анкетирали 188 канадски студенти по психология и 609 жители на САЩ и стигнали до очевидното заключение , че „троловете“ повече от всички други са склонни към садизъм , психопатия, отказ от обществения морал и манипулиране на хора : от всички характеристики на личността, най-ясно интернет тролингът е свързан със садизъм . Връзката със садизма е толкова силна, че може да се каже така –  онлайн троловете са прототипични битови садисти.

Да напомним- садизмът – това е склонността за получаване на удоволствие от страданието на другите. А интернет – троленето авторите на изследването определят като „измамно, деструктивно поведение в Интернет без изрично да има полезна цел“. По този начин, психолозите разделят „тролинга“ от „кибербулинга“ (това е, когато хората са груби в мрежата, изказват се по недопустим за нормалното общуване начин, но правят това  искрено – те пишат това, което мислят) .

Троловете също така могат в движение да променят своите изходни позиции и вярвания до напълно противоположни, само за да обиждат и да се включат в дискусия с порядъчен  потребител от  единия или другия лагер : Троловете упражняват  натиск върху нежните места на потребителите, като ги принуждават да излязат от себе си и да изглеждат глупаво.

Когато някой нещастник падне в този капан , безмилостният  тролинг само нараства – за радост на троловете . Поради това, новодошлите в интернет обикновено ги предупреждават : „Не хранете троловете“!

Най-добрата защита срещу троловете в крайна сметка е напълно да ги игнорирате. Тогава те губят мотивация да ви обиждат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *