Хванаха прозрачна риба на 7 000 метра дълбочина

Anyone care to identify this fish? Came up in a shrimp pot and felt like a toy.Те изглеждат по-скоро като органи на риба, увити в целофан , но все пак  това е риба. След 60 години  търсене, край бреговете на Нова Зеландия учени най-накрая успяха да хванат риба достигна от рекордни дълбочини. Това откритие ще доведе до преразглеждане на редица въпроси, свързани с живота в дълбинитe на океаните.

Учени от САЩ, Великобритания и Нова Зеландия публикували съвместно изследване, в което разказват за уникална  риба, заловена на дълбочина  7000 метра. Тези същества , известни като риби- охлюви,  са абсолютно прозрачни, тъй като телата им,  лишени от светлина, нямат пигментация .

Първите впечатления от рибата – охлюв описва новозеландският морски еколог Ashley Rowden:
„Боже мой, ние хванахме тази риба, и не е една. Те изглеждат като балони пълни с вода. Това е безформена желеобразна маса, която се превлива в дланите. Много е забавно да се видят през прозрачната и  обвивка всички органи. “

Резултатът от изследването е определянето на нова дълбочина, под която животът е невъзможен. Става дума за  8200 м. Това означава, че една четвърт от световните океани не са достъпни  за живот за рибите.

2 thoughts on “Хванаха прозрачна риба на 7 000 метра дълбочина

  1. На рибата дали и е забавно?
    Изглежда като желе, щото не и понася слънцето- на 7000 метра налягането е некакси по-различно ;-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *