Жан Аселборн: Санкциите няма да върнат Крим в Украйна

    Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн не се надява, че благодарение на санкциите срещу Русия,  в Крим ще се случи политически завой в обратна посока. „Дори и най-строги санкциите в света няма да  възстановят статуквото“, – заяви Аселборн в понеделник, 17-ти март, преди началото на срещата на ръководителите на европейските външни министри в Брюксел.

    Те ще обсъждат възможността за прилагане към Русия на по-нататъшни санкции. Към тях се отнасят  замразяване на активите и забрана за влизане в ЕС за руските политици, замесени в ескалация на ситуацията в Крим. „Ние ще реагираме, – заяви Аселборн, – Аз мисля, че в скоро време ще вземем решение за списъка на лицата, отговорни за провеждането на този нелегален референдум, ние също така  ще се опитаме да   оставим вратата отворена“.

    Министърът на външните работи на Люксембург  се надява, че Москва ще откликне. „Надявам се, сега Русия е наясно, че стъпи на опасен път – каза политикът.

    Русия сега остана в изолация в Съвета за Сигурност, тя е критикувана дори от страна на собствените си партньори“. Според Аселборн, конфликт няма да мине безследно за руската икономика: „Рублата падна с 20 на сто, Русия предизвиква страх в света, това е лошо за инвеститорите и много, много лошо за икономиката“, цитира АФП думите на европейски дипломат.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *