Mеркел: Русия действа по закона на джунглата

Русия в кримския въпрос действа по закона на джунглата, заяви в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. По думите й, Владимир Путин действа според принципите, които са били актуални за ХІХ или ХХ век.

Желанието на Русия да анексира Крим,  Меркел нарече явно нарушение на международното право и опит да се възползва от слабостта на Украйна. „Русия действа по закона на джунглата“, каза тя.

Лидерът на Германия е убедена, че продължаването на този курс ще се превърне в катастрофа не само за Украйна: „в цяла Европа ще се усети руската заплаха“.

Меркел подчерта, че ЕС е готова за въвеждането на санкции, които с течение на времето ще се засилват и ще се отразят на икономическото сътрудничество с Русия във всички области. Германският Канцлер отбеляза, че ЕС и САЩ се опитват да намерят политическо решение на конфликта, докато Русия се отказва от контакти с Украйна.

Заслужава да се отбележи, че след Меркел в парламента се изказа лидерът на „Левите“ Грегор Гизи. Бившият ръководител на управлявалата  ГДР Единна социалистическата  партия на Германия разкритикува Запада за създаването на прецедент в Косово и осъди САЩ за подкрепата на крайно десните активисти на Украйна, но подкрепа от останалите депутати не получи.

2 thoughts on “Mеркел: Русия действа по закона на джунглата

  1. Грегор Гизи е прав,жалко,че „една лястовица пролет не прави…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *