Как напълно да изчезнем от Интернет, без да оставим следи?

Тъжен факт на нашата епоха –  нас ни следт. Следят ни постоянно и от време на време, следят ни  професионалисти и любители, следят открито и тайно – зад всеки един от нас в Интернет се простира електронна  опашка с информация, по която вървят електронни кибер – кучета. Те знаят за нас почти всичко: личните данни, навици и предпочитания, сексуални наклонности и политически убеждения – всеки може да продължи списъка по свое усмотрение. Но как да изгоним от „опашката“  тези кибер-шпиони – те са легион! – ние не сме в  състояние да се откажем от Интернет дори и за кратко време, а още повече – завинаги?

След съобщения на различни компании  за кражба на информация и жалби за неразрешено  разпространение в социалните медии, лондонската фирма WhoIsHostingThis (WIHT)  създаde ръководство от девет стъпки за методите за пълно  изчезване oт   мрежата напълно и за анонимно използване на Интернет.

Подробна графика е съставена от WhoIsHostingThis, в която са описани девет стъпки, необходими за пълно изчезване от онлайн режима.

Първа стъпка: Премахване на профилите във Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn.

1

Втора стъпка: Потърсете се в интернет за  изтриете всички акаунти, за които сте забравили. Възможно е услуги като MySpace вече да не се поддържат.

2

Трета стъпка: фалшифицирайте информацията във всички акаунти, които не могат да бъдат закрити или изтрити.

 

Четвърта стъпка: Отпишете се от всички съобщения или  ги маркирайте като „Спам“ в папката „Входящи“ в електронната си поща.
Пета стъпка: Изтрийте резултатите с  информация за вас в търсещите машини. Можете да се възползвате от услугата Google URL. Но трябва да запомните, че тази услуга не е в състояние да премахне връзки за вас, ако преди това самите вие сте споделили информация за себе си в други сайтове.

Шеста стъпка: Свържете се със сайтовете от предишаната стъпк  пряко и  поискайте да  изтрият информацията за вас. Проявете учтивост и постоянство!

Седма стъпка: обърнете се към компании, които събират и продават   данни на други фирми, да  изтрият записите за  вас.

Осма стъпка: Помолете да ви изтрият от  телефонни указатели и интернет каталози.

Девета стъпка (и последна): Изтрийте  акаунтите си с  електронна поща – излезте тихо, по английски.

„За да поддържате тази нова своя анонимност, вие трябва да овладеете техники за репутационен мениджмънт, да се научите да използвате фалшиви акаунти и да ползвате  анонимни търсачки,  на такива сайтове, като DuckDuckGo,  поясняват от WIHT.

Изчезването от Интернет, разбира се, не е за всички. Но ако  се отнасяте сериозно към личния си живот, сигурността си и репутацията си, трябва да намерите време, за да направите себе си невидим онлайн – резултатът си струва времето и усилията.

 

 

2 thoughts on “Как напълно да изчезнем от Интернет, без да оставим следи?

  1. 1. Всеки път различно IP и МАС.
    2. Всеки път изтриване на бисквитките.
    3. Никога не въвеждате истински данни.
    Ако все пак ви се налага да работите с истински данни го правете от друг компютър, не от „тайния“.И винаги имайте в предвид че ако има защо да ви търсят, ще ви намерят.

  2. Стъпка 10: Променете навиците си на сърфиране в интернет. Не посещавайте същите места, които сте посещавали преди (макар че това няма да помогне много). Част от задачата на софтуерите за анализ е да откриват точно такива като вас. Създава се профил на посещенията и всеки път профилите се сравняват и напасват. След 5-6 посещения в мрежата анонимно, аналитичните софтуери могат с много голям процент на сигурност да ви индетифицират и да продължат да ви следят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *