Създаден е хартиен микроскоп, който струва по-малко от един долар (видео)

pic_1b44c768e1c9352c91cc13ae174224f8Инженерите в Станфордския университет са разработили хартиен микроскоп, който струва по-малко от един долар, но е в състояние да увеличава 2000 пъти . Неговото описание се появи в архива на Cornell University, а накратко за устройството може да се прочете на сайта на Станфорд.

Устройството е сглобено от парчета картон, диоди, батерия и лещи, които са вградени в хартията. Процесът на сглобяване отнема няколко минути и не изисква специални познания. Както са показали полевите проучвания , точността при сглобяване на частите е около сто микрона. Такава точност е постигната чрез използването на самонастройка на компонентите, чрез огъване на картона.

Препаратите се поставят в устройството на стандартни предметни стъкла за микроскоп . За да се види изображението, трябва да се включи диода, и плътно да се доближи окото до отворите на окуляра. Фокусирането става чрез преместването на плъзгача с пръсти.  Други компоненти позволяват да се движи  пробата в полезрението.

Според изобретателите,  основната цел на такива микроскопи от хартия,  е желанието  радикално да се опрости диагностиката на заболявания в по-слабо развитите страни. Освен това, такива микроскопи могат да бъдат полезни за образователни цели.

)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *