В Дубай се открива първата в света еко – джамия

В  Дубай завършва изграждането на първата  в света екологично чиста джамия. Според Gulf News, проектът е завършен на 85%.

Новата еко – джамия се отличава от другите молитвени домове с необичаен дизайн, чрез който значително се намаляват разходите за електроенергия. Комфортната температура в сградата ще се поддържа от модерни технологии. Самозатъмняващите стъкла ще ограничават  слънчевата светлина, а  уникалните материали за декорация ще поддържат прохлада в помещенията.

В джамията ще има инсталирани слънчеви панели, а   използваните и дъждовните води,  ще се  почистват и след това ще се използват отново.

Еко – съоръжението, заяви пред вестника един от авторите на проекта Tайеб ал Раис, ще бъде най-голямото в Дубай и ще е разположено на площ от 10 хиляди квадратни метра. А вътрешните му  размери ще са 4,2 хиляди квадратни метра. Според предварителни изчисления, джамията ще може да побере около 3500 вярващи.

Дубайските власти очакват, че новата джамия ще получи международно признание и ще бъде един от основните символи на ОАЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *