На Земята се формира нова неизвестна екосистема

plastic-beach-05Всички знаем, че замърсяването на околната среда унищожава екосистемите, но – за добро или лошо – то също така и ги създава. Милиарди микроскопични парченца от пластмаса, които в момента се носят из океаните на планетата, са точно това – нова изкуствена екосистема.

Микробите и насекомите, които в естествени условия никога не биха се оказали в средата на океана , изведнъж  намират  нов дом в дебрите на тази пътуваща пластмаса.

Така например известното тихоокеанско петно с боклук е почти невъзможно да се забележи на повърхността на водата – защото се формира най-вече от малки парченца пластмаса , скрити под водата.

Само че тези  парчета напълно променят океанската екосистема. Например за водните кончета това е истински рай за тяхното размножаване. Тези водни насекоми се плъзгат по повърхността на водата, хранят се с планктон и  снасят яйца на плаващите боклуци, които стават все повече и повече – а с тях нараства и популацията на насекомите.

Ефектът от взривния ръст на популациите с морски кончета се отразява на цялата хранителна верига – вероятно въздействайки благоприятно на едни организми, и  причинявайки вреда на други. Добро или лошо е това? Всичко, което можем да кажем днес с увереност  е това, че балансът на океанските екосистеми вероятно е нарушен.

Микробите също така охотно  се заселват в купчините с  пластмаса, и благодарение на тях може да правят невероятни пътешествия от сушата до центъра на океана. Проучване, проведено през 2013 г., описва няколко вида микроби, живеещи в пластосферата, а много от тях все още са неизвестни на науката.

Особено многочислена се оказва популацията от Vibrio – група бактерии, включващи и  холерата. Сега учените работят върху изясняване на ролята на тези бактерии.

„Всяка малка частица от пластмаса в океана – е кръговрат на живота: отпадъците от един микроб – са обяд за друг“, казва един от авторите на изследването.

Друг сериозен проблем е, че самата пластмаса си взаимодейства с околната среда. Нейните парчета са нещо като малки гъби, които абсорбират токсините от водата и  ги излъчват при разлагането си.

Животните, които се хранят с микропластмасите – например, някои миди – могат да предават пластмаса и токсини чрез хранителната верига. Подобен проблем се наблюдава и във Великите Езера в САЩ, които са замърсени с малки зърна от опаковъчен пенопласт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *