Стратегически бомбардировач Ту-95 се продава на търг в еВау за $ 3 милиона

31samoletНа  еBay  е изложен за продажба използван  стратегически бомбардировач Ту- 95MS , преди това част от  военновъздушните сили на Украйна.

Всеки може да си купи бомбардировача, който може да носи  ядрени оръжия, на цена от $ 3 милиона души. На  страницата се съобщава, че самолетът е построен през 1987 г. и е добре запазен (летял е общо 454 часа), но без предварителна подготовка сега не може да излети. Както отбелязва The Aviationist, на борда на ракетоносеца има надписи на Военновъздушните сили на СССР  и на Украйна.

Купувачът ще достави Tу – 95MS в пристанището на Одеса или Николаев за последващо транспортиране, като същевременно се отбелязва, че самолетът няма да се продава на „клиенти“ от страните от ОНД , Балтийските страни , Африка , Централна Америка, Океания и някои други страни , като например Израел и Мексико.

Като продавач е  обявена немско- швейцарска компания, която, според самата нея, се занимава с доставката на суровини от Украйна.

Самолетът е бил пуснат на търг на 6 март 2014 г., като  вече е направен един залог. Търгът ще продължи още 6 дни.

Tу -95 е  съветски турбовитлов стратегически бомбардировач бомбардировач , който в момента е на въоръжение  само в руските ВВС. Той е създаден през 1950-те , заедно с американския B- 52, и  е един от малкото военни самолети,  които са останали на въоръжение повече от половин век. Той е в състояние да носи крилати ракети с ядрени бойни глави на разстояние 10 000 километра . Tу – 95MS е най- новата версия на самолета.

След разпадането на СССР на територията на Украйна остават няколко десетки Tу -95 . След премахването на ядреното оръжие от Украйна през 1998 г., част от тези Ту- 95 са  били унищожени или прехвърлени към Русия, за да се изплатят дълговете за газ. В момента в Украйна има  най-малко шест самолета от този тип – три в музеите на Киев , Полтава и Луганск, още един е в Узин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *