Крим: Цифри и Факти

    В четвъртък Крим заяви намерението си да се присъедини към Русия като нов субект на федерацията . През следващите седмици   Русия ще трябва да отговори на това намерение. Струва ли си РФ да присъединява  Крим? Ако се оценява това събитие от икономическа гледна точка,  трябва да се признае, че подобна стъпка би била сравнима с добавянето на втора Чечня (република  по-бедна от Крим ) или втора Калмикия .

    Икономиката на Крим – между Чечня и Калмикия

    Според наличните статистически данни ( последното преброяване  в Украйна е през 2001 г., става дума за  данни на републиканските органи на Крим), на полуострова живеят  около 2 милиона души. Общо в Украйна живеят около 46 милиона души. През 2001 г. 58,3% от жителите на полуострова се определят като руснаци, 24,3% – украинци, 12,1% –  кримски татари .

    Полуостровът е един от най-бедните райони на страната . Брутният регионален продукт на глава от населението през 2008 г. е $ 2,5 – 3 хиляди ( около 75 хиляди рубли) .

    Това е малко повече на глава от населението в Чеченската република (55 200 рубли през 2010 г.) , и малко по-малко от  Република Калмикия ( 84200 ) .

     Какво храни Крим : промишлеността и туризма

    Основните сектори на икономиката на Крим са  промишленост, строителство, селско стопанство , туризъм и търговия , които са изцяло предмет на сезонния прилив и отлив на туристи. От юни до септември в курортните градове на Крим магазини, кафенета и ресторанти се увеличават с 50%.

    Въпреки стагнацията на украинската икономика , икономиката на Крим миналата година показва приемлив растеж. Промишленото производство нараства. Според официалната статистика на  властите, индексът на промишленото производство е 100.5 %.

    Лидер е а минната индустрия, производството на която в сравнение с предходната година се увеличава с 23.5 %. Предприятията по добив на нефт и природен газ са увеличили продукцията си с 30%.

    В леката промишленост се е  увеличило производството с  почти 10% , а производството на храни е спаднало с 6,5%. Селското стопанство е нараснало с 3% , а строителството бележи спад с 4%. Търговия на дребно през миналата година  е  нараснала с 12%. Средната работна заплата в автономията се увеличила с повече от 7%. Безработицата през декември 2013 г. се увеличава до 14% и възлиза на 17 хиляди души.

    Кредитен рейтинг

    На 21 февруари рейтинговата агенция Standard & Poor’ ‘S  понижи кредитния рейтинг на Украйна до предфалитно ниво CCC, a причината е ескалацията на политическото напрежение . Рейтингът на Крим бе понижен след понижение на суверенните кредитни рейтинги.

    Собствената кредитоспособност на Крим бе оценена на ниво  B – регионът може да плати дълговете си , но е много чувствителен към неблагоприятните икономически условия.

    Крим може да се похвали с ниско ниво на дълга, консервативна политика дълг и добро финансово представяне през последните години.

    От друга страна, нивото на доходите в региона е трудно да се предскаже , властите нямат никаква възможност  сериозно да променят нивото на приходите и разходите , качеството на финансовото управление е ниско , и е ниско нивото на просперитет в региона. Бюджетът на републиката е силно зависим от междубюджетните  преначисления и акцизите.

    interfax.ru

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *