Интернет се контролира само от 14 души , които притежават 7 секретни ключове

Това може да звучи като сюжет за шпионски роман , но е истина : Целият Интернет се контролира с помощта на седем действителните физически ключове. И наскоро с участието им, се състоя изключително секретен ритуал, който се нарича „церемония на ключовете“ .

Хората, провеждащи церемонията, са част от организацията Internet крадено от 30думи Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN е отговорна за присвояване на цифровите интернет адреси на уеб сайтове и компютри , както и превръщането им в нормални уеб адреси, които хората пишат в своите браузъри. ICANN пази таблиците за съответствие на числовите адреси (с които по-лесно работят компютрите) и крадено от 30думи думи ( което е по-удобно за хората) .

Ако някой някога поеме контрола над базата данни на ICANN , той може – буквално – да контролира интернет. Например , той може да насочи хората към фалшив банков сайт , вместо към реален и да получи достъп до техните финансови акаунти.

крадено от 30думи

От друга страна, ако се случи някакво непредвидено бедствие, базата данни на ICANN ще трябва да се възстанови. Поради това организацията е намерила начин да го направи, без да се фокусира твърде много контрол в ръцете на един човек. ICANN избира седем души, като пазители на ключовете и дава на крадено от 30думи всеки от тях истински ключ към Интернет. Тя също така избира седем резервни ключодържатели: общо 14 души .

Тези физически ключове отварят сейфове, разпръснати по целия свят. Вътре в тези сейфове има смарт карти . Чрез комбинирането на тези седем смарт карти , може да се получи „мастър ключ“. Мастер крадено от 30думи ключ е компютърен код, който дава достъп до базата данни на ICANN .

Четири пъти годишно, като се започне през 2010 г., седем притежатели на ключове, се срещат на церемония с ключове, на която те генерират нов мастър ключ – нова парола .

Мерките за сигурност по време на церемонията крадено от 30думи са безпрецедентни. Малцината журналисти, които някога са били допускани до нея, описват, че процедурата включва преминаване през серия от затворени врати , оборудвани с кодови брави и скенери за пръстови отпечатъци, за да се влезе в залата, която е напълно защитена от всякакви електронни комуникации.

Групата провежда церемонията с ключовете, крадено от 30думи и след това напуска стаята по един.

В това видео можете да видите първата церемония, която се е състояла през 2010 година.

защищено INVITEXT

Add Comment