Експерт: Украйна е била подложена на безпрецедентен грабеж- Янукович е откраднал $12 млрд.

Украинското издание на „Лига“ публикува във вторник аналитична статия на старши научния сътрудник в  Института за международна икономика Петерсон Андерс Аслунд, в миналото съветник на правителството на Украйна по икономическите въпроси, в която се казва, че състоянието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович е 12 милиарда долара.

Експертът твърди, че тези пари са резултат на „безпрецедентен грабеж“ от страна на властите на собствения им народ и съветва новото правителство на Украйна, в случай, че иска поне частично да върне ограбеното, да се обърне за помощ към международната общност.

За последните четири години, Украйна е била подложена на безпрецедентен грабеж от собствените си управници: смята се, че състоянието на семейството на Янукович е 12 милиарда долара.

Според експерта, тежките проблеми, стоящи днес пред Украйна, са отражение на икономическата политика на Янукович, имаща една-единствена цел: лично обогатяване, за неговото семейството и за близкото му обкръжение.

Статистически данни, цитирани в тази статия,   свидетелстват за това, че бюджетният дефицит е достигнал  днес, според оценката на финансисти, 8% от БВП, резервите  на страната в чуждестранна валута бързо се изчерпват, лихвите по държавните задължения бързо растат, а икономиката е в рецесия в продължение на година и половина, като се започне от средата на 2012 година.

„Всъщност БВП на Украйна е нараснал с 3.3% през последното тримесечие на 2013 г., тъй като протестите принудиха  президента да се поукроти. Въпреки това, още много може и трябва да се направи много бързо, тъй като в Украйна свършват парите“ -предупреждава Андерс Аслунд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *