„Газпром “ не изключва прекъсването на доставките на газ за Европа заради ситуацията в Украйна

    “ Газпром“ не изключва възможни прекъсвания на доставките на газ за Европа, заради политическата ситуация в Украйна. Това се посочва в материали на газовия холдинг.

    “ Продължаващите политически  вълнения в Украйна, които се задълбочават още повече от лошите икономически условия,  може да доведе до прекъсване на доставките за Европа“ – се посочва в материалите . Следва да се отбележи , че газовия холдинг ще продължим да прави всичко възможно, за да се намалят рисковете за износ.

    “ Ние ще продължим да инвестираме в други експортно ориентирани проекти, като “ Южен поток“, както и да развиваваме възможностите ни за производство и продажба на ВПГ. Ние сме също така увеличаваме достъпа си до подземни съоръжения за съхранение на газ в Европа“ – се посочва в материалите .

    Както съобщи ИТАР – ТАСС по-рано, позовавайки се на началника на финансово- икономическия отдел на „Газпром“ Андрей Kруглов, отстъпките за газа за Украйна може да бъдат преразгледани. Той също така отбеляза , че сега транзита на газ се провежда по план, независимо от факта, че Украйна не е изплатила дълга си към “ Газпром“ .

    Според официалния представител на „Газпром“ Сергей Куприянов , просрочените задължения на  Украйна за газ са  $ 1,500 милиарда.  Куприянов уточни, че този дълг е не само за изминалата година , но също така включва и текущи доставки.

    В края на януари  Украйна  поиска  отлагане на плащанията за газ през 2013 г. и началото на 2014 година. Според руския президент Владимир Путин по това време дългът е бил $ 2.7 милиарда

    “ Ние се договорихме , че дългът ще бъде изплатен , като се има предвид факта, че ние предоставяме кредит и намаляване на цените на енергоносителите. Но засега това не се случва. Украинската страна иска отново да отложи плащанията. Но и това не е най-лошото. Лошото е, че украинската страна сега ни моли да дадем отсрочка за плащанията за тази година, за газ, получен на по-ниски цени“- казва руският президент .

    Зарaди събитията в Киев пазaрната капитализация на “ Газпром“ падна с $ 3 милиарда

    Крави взривиха с газовете си ферма в Германия

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *