Кръстоносният поход на Бил Гейтс и Сергей Брин срещу месото

Месото като хранителен продукт може завинаги отиде в историята, ако двамата технологични титани реализират своите идеи.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс и съоснователят на Google  Сергей Брин се заеха с популяризирането на  идеята за вредата на месото за планетата , както и за необходимостта да се замени.

Всеки един от тези милиардери вярва , че хората трябва да спрат да бъдат месоядни и в момента двамата търсят алтернативи на месото. Гейтс вижда алтернатива в растителните заместители , като например соя, а  Брин отива много по-далеч и финансира експеримент за отглеждане на „говеждо месо“ ин витро.

„Ако това, което правите, не се възприема от някои хора като фантастика , вашите проекти не са достатъчно амбициозни “ – казва Брийн .

Google – бургер

Брин е инвестирал  свои 405 000 долара в проект по отглеждане на  месо от кравешки стволови клетки в Университета в Маастрихт (Холандия) . Ръководителят  на проекта Марк Пост успя да създаде котлет за хамбургер, който бе изпържен и изяден в Лондон миналата година.

“ Нашата технология наистина  позволява да се отглежда месо, то просто не расте на  крава , казва Пост . Ние взимаме  няколко животински клетки и ги превръщаме в 10 тона месо“.

Пост взима от крава стволови клетки и  ги използва, за да отгледа месо с помощта на технология , подобна на тази, която  в момента се използва за отглеждане на кожа за присаждане и други медицински процедури. Според прогнозите на изследователя,  изкуствено отгледано месо ще се появи в магазините през следващите 20 години.

“ От етична гледна точка тук има определени преимущества“ – казва Пост за изследванията си.

В допълнение, според Пост , промяната ще бъде от полза за околната среда.

“ Кравите не са ефективни, те се нуждаят от 100 грама растителен протеин, за да произведат общо 15 грама животински протеини, казва той в интервю за Guardian . Ние не трябва да убиваме крава , и тя няма да произвежда метан“.

Няма нищо учудващо във факта, че Брин е намерил ревностни поддръжници в лицето на такива радикални защитници на правата на животните като PETA .

Някои скептици твърдят, че проектът на Брин няма никаква връзка със защитата на бедните животни , а това е просто една логична стъпка в развитието на хранително-вкусовата промишленост , от която ще получи огромни печалби в бъдеще.

Кръстоносният поход Бил Гейтс срещу месото

Борбата на Гейтс с месоядните навици на човечеството тръгна по съвсем различен път , но доводи  той има почти същите,  като тази на Брин . Той се застъпва за създаването на растителни алтернативи на месните продукти .

Гейтс на своя уебсайт  публикува, например , такова изявление от Майкъл Полън : „Фермите за животни, които произвеждат за нас голямата част от месото и млякото – са  жестоки места, където животните са обречени на ненужни страдания“.

Голяма част от аргументите на Гейтс са изградени около влиянието на месото върху здравето и околната среда. Той твърди , че не съществуват начини за производство на толкова месо, което да е  достатъчно да се изхрани цялото население на Земята. И  подчертава , че консумацията на месо се е увеличила през последните 20 години два пъти.

За разлика от Брин , Гейтс е по-загрижен за промяната на хранителния режим на хората в полза на околната среда и собственото им здраве . Той е  по-заинтересован   не от  революционна технология за производството на храни, а от  промяната на начина на мислене на хората.

„Ако ние се опитаме по нов начин да погледнем към това, което ядем и как тази храна стига до чиниите ни , ние ще бъдем по-отворени към иновациите за храна“ – казва Гейтс.

http://newswatch.us/bill-gates-and-google-founder-working-feverishly-to-eliminate-meat/

Най-популярното месо в света е козето

Ангел Джамбазки: За 50% от българите месото е мираж, именно заради грабителската политика на монополите, сред които е и „Софийска вода

На касиерите – мюсюлмани в британска търговска мрежа позволиха да не продават алкохол и свинско месо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *