Правителството на Исландия се отказа от плановете си за присъединяване към ЕС

islandПравителството на Исландия подкрепи предложението на министъра на външните работи на страната Гунар Брага Свенсон окончателно да се откаже от плановете си за  присъединяване към ЕС.

Както съобщава Исландската държавна радио-телевизионна компания /RUV/ инициативата е била одобрена с мнозинство от членовете на управляващата коалиция в петък вечерта.

Също така е решено да не се провежда обещания от правителството референдум за това дали да продължат  преговорите с ЕС.

“ През 2009 г.  предишният министър на външните работи предложи да се подаде официално заявление  за членство на Исландия в ЕС, което беше направено .

Съвсем естествено , аз направих предложение да се оттегли изявлението“- каза Свенсон пред исландски репортери. Такова решение не е неочаквано.  Преговорите между Исландия и Европейския съюз бяха замразени преди повече от година.

Дошлото на власт през април  дясноцентристко правителство  открито заяви, че не подкрепя проекта за присъединяване към  Европейската общност, който се опитаха да реализират техните  предшественици – социалистите .

През септември  министърът на външните работи на Исландия  разпусна 10 преговорни групи, Консултативния комитет и националната делегация , които през последните четири години работеха по въпроси, свързани с възможността за присъединяването на страната към ЕС.

Преди няколко дни на правителството беше представен доклад от 800 страници , изготвен от местния Институт за икономически изследвания , който оценява настоящата ситуация в ЕС и последици за  Исландия при присъединяване към него.

Експертите посочват, че в момента европейската интеграция е неизгодна за страната и може да доведе до тежък удар за исландската риболовна индустрия и ферми.

Според проучвания на общественото мнение , повече от 60% от 320 хилядното исландско население,  се противопоставят на европейската интеграция.

http://www.ruv.is/frett/tillaga-um-ad-draga-umsokn-til-baka-birt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *