Расте броят на децата, които се раждат без мозък

140210-birth-defectВ САЩ расте броят на случаите с диагностициране на рядка аномалия, която се  характеризира с липсата на главен  мозък и кости на черепа у все още неродени деца.

Експерти признават, че все още не могат да разберат причините за това явление. Според NBC News, през юли миналата година , Министерството на здравеопазването на САЩ е публикувало доклад, според който от януари 2010 г. до януари 2013 г. в три окръга в щата Вашингтон – Якима , Бентън и Франклин, са регистрирани 23 случаи на рядка аномалия – аненцефалия.

Това вътрематочна малформация на плода се характеризира с пълна или частична липса на мозък и кости на черепа.

Привлечените за разследване експерти прегледали  медицинските картони на бременни от 27 области , регистрирани в АГ клиники, изучавайки къде са работили, от какво са боледували, консумирали ли са алкохол , наркотици или пушени продукти, в каква местност са живели и от кой източник са ползвали питейна вода .

В крайна сметка държавните служители заключили, че не може да се разбере какви са причините за този феномен.

„Резултатите са разочароващи , но не напълно неочаквани – признава ученият Jim Kucik, участвал в проучването. Обикновено  тези вродени дефекти се предизвикват от комбинация от фактори , които са много трудни за откриване.  Възможно е , че всичко това е просто съвпадение“.

Но генетичният консултант Susie Ball счита, че в трите окръга на Вашингтон има някакъв проблем, на който трябва да се обърне по-голямо внимание , за да се защитят в бъдеще жените в детеродна възраст.

„Аз не бих искала да плаша хората, но това, което се случва ме тревожи – каза тя.
Получената от медицинския персонал информация трябва да получи публичност, за да може жените в детеродна възраст да вземат всички необходими мерки за предотвратяване на развитието на тази патология.  За начало аз ги съветвам да приемат фолиева киселина“.

Учените вече са се запознали с резултатите от предишни изследвания, в които са указани потенциалните рискови фактори за аненцефалия: ниско съдържание на фолиева киселина, въздействие на пестициди и замърсяване на питейната вода с нитрати….

по http://www.nbcnews.com/health/kids-health/bizarre-cluster-severe-birth-defects-haunts-health-experts-n24986

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *