EС наказа швейцарските ученици и студенти

Европейският съюз замрази редица стипендии за швейцарските университети , след като правителството реши чрез референдум да   ограничи миграцията на граждани от ЕС, пише The Local .

От  ЕС  обясни, че участието на Швейцария в европейските програми за отпускане на безвъзмездни средства  е невъзможно, ако не се осигури свобода на движение, съобщава Agence France – Presse . По-специално, е спряно финансиране на иновативната програма “ Хоризонт 2020″, за която в периода 2014-2020 г. е било планирано да се похарчат 80 милиарда евро. В работата по проекта е трябвало да се включат 8000 души.

В допълнение на Швейцария е отказано да участва в европейската програма за обмен на студенти „Еразъм“ (Erasmus). През 2011-2012 г. повече от 2600 студенти от тази страна са получили възможност да учат в университети в страните-членки на ЕС.

По-рано в събота, 15 февруари,  швейцарските власти  отказаха да подпишат споразумението и да отворят своя пазар на труда за Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 година. Швйцария обясни, че не може да направи нищо, защото народния вот е решил да се ограничи миграцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *