Скромните чиновници и депутати на ЕС

Вземайки като пример  доходите на управляващите в Европейския съюз , които получават повече от 9000 евро на месец , управляващата коалиция на Германия възнамерява да повиши издръжката на горния ешелон германски политици .

Както съобщи евродепутатът Ингеборг Гресле, почти всеки четвърти чиновник в ЕС получава над 10 000 евро на месец. Общо в административния апарат работят 46 714 служители на ЕС, сред тях 11 119 получават заплата по шест висши категории, като „минималната работна заплата“ в тях е  9125 евро . Към тази сума се добавят още 16 % необлагаеми доходи от работа в чужбина. Така минималната заплата на „работниците“ в тази категория е 10 585 евро. И това не е границата : 79 високопоставени представители на ЕС  получават по 21 300 евро на месец.

В сравнение с „богаташите“ от ЕС , германският политически елит по отношение на материалното обезпечаване доскоро изглеждаше по- скромен. Например, до юли 2013 г. в Бундестага депутатите са получавали само по 8252 евро на месец, и то бруто.
През юли парламентарния минимум се увеличи до 8 664.6 евро , а сега управляващата коалиция ще я  приведе до 9085 евро (което обаче, дори и „на хартия“ е с 1500 евро по-малко от „богатите“ в  средния слой в ЕС) .

Що се отнася до председателите на многобройните комитети и комисии в Бундестага, те, както и повечето натоварени работници в политическата сфера, имат текуща премия в размер на 1238 евро на месец , която ще се  увеличили с 15%. А през 2016 г. се предполага всички тези плащания на всеки шест месеца да се адаптират в съответствие с индекса на променящата се работна заплата, който се изчислява от Федералната статистическа служба (Destatis) .

Бел. ред. За Германия и ЕС е лесно да се научи колко взимат чиновници е депутати. А за България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *