mindМного отдавна се подозираше, че мъжките и женските мозъци са много различни. Сега  изследователи от университета в Кеймбридж са идентифицирали най-голямата разлика между тях.

Повече от 20 години правейки изследвания в неврологията, учените са  създали карта, показваща, доколко се   различава съдържанието в черепните  кутии у  представителите на противоположните полове.

„За пръв път ние можем да предоставим убедителни доказателства , че размерът и структурата на мозъка са различни при мъжете и жените – казва проф. Амбър Ригуок,  който е ръководител на изследването. Ние вече не трябва да игнорираме половата идентичност в неврологичните изследвания , особено в изучаването на психични заболявания, които са широко разпространени като при мъжете, така и при жените“.

Изследването, публикувано тази седмица в престижното списание Neuroscience & Biobehavioral, събира 218 различни проучвания. Установено е, че у мъжете обемът на мозъка е средно по-голям с 8-13 % от женския. Мъжките мозъците също са по-големи от женските по следните параметри: сиво вещество – 9%,  бяло вещество – 13% ; области, пълни с гръбначно-мозъчна течност – 11,5% и малкия мозък – 9%.

При  по-внимателно вглеждане , изследователите са открили , че тези различия се дължат на обема на няколко региона. Това са части от лимбичната система , която е отговорна за емоциите и езика.

Експерти смятат , че изследванията могат значително да повлияят на бъдещето на научната дейност, насочена към изучаване на аутизма и депресията.

Екипът е изучил всички научни работи, свързани с мозъка , публикувани в периода 1990-2013 г. Общо 126 статии са били включени в проучването, в рамките на което структурата на мозъка е проучена от раждането до 80 години, пише Mail online.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.