Учените изчислиха броя на смъртните случаи в резултат на реформите на Тачър

    Британски учени преброиха жертвите на политиката на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър. Съответното  изследване е проведено в Университета Дърам, в Шотландия , Глазгоу и Единбург, според портала EurekAlert ! .

    Експертите са заключили, че реформите на Тачър, довели до увеличаване на безработицата и намаляване на държавни помощи,  са причинили преждевременната смърт на много британски граждани и влошаване на  благосъстоянието на хората. Според учените, ежегодно жертви на политиката на  Тачър са ставали 2500 души. И те са убедени, че това е само „върхът на айсберга“.

    Както отбелязват учените, в резултат на действията на Тачър, се  изостря имущественото разслоение в  обществото. Ако през 1978 г. най-богатите британци , които са били 0.01% от населението, са получавали 28 пъти повече , отколкото средния гражданин на страната, след това през 1990 г. те са получавали 70 пъти повече. Броят на бедните в Обединеното кралство между 1975 и 1985 г. се е увеличил почти два пъти.

    Изследователите посочват и доказателства за това, че по време на управлението на Маргарет Тачър също са отбелязани голям брой смъртни случаи , свързани с наркотици и алкохол. В допълнение се е увеличил и  броят на самоубийствата и е нараснало насилието. Учените  свързват това със социалното разслоение, задълбочило се при Тачър .

    Маргарет Тачър е премиер в периода 1979-1990 . Нейната политика е насочена към ограничаване на влиянието на синдикатите , намаляване на социалните разходи и насърчаване на приватизацията в някои сектори на икономиката . Критиците на тези реформи ги считат за пагубни за Обединеното кралство. Въпреки това, тази политика води до икономически растеж и излизане  на страната от икономическата криза, предизвикана от рязкото покачване на цените на петрола.

    Тачър почина на 8 април 2013 г. от инсулт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *